IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделенията в БРИКС отново изплуваха преди важен дебат за разширяването

БРИКС не иска да е контрапункт на Г-7 или на САЩ, заяви бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва

08:09 | 23.08.23 г. 3
Китайският президент Си Дзинпин пропуска бизнес форум в рамките на БРИКС. Снимка: Bloomberg LP
Китайският президент Си Дзинпин пропуска бизнес форум в рамките на БРИКС. Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на БРИКС се срещнаха във вторник, за да очертаят бъдещия курс на блока от развиващи се страни, но разделенията се появиха отново преди важен дебат за възможно разширяване на групата с цел засилване на влиянието ѝ по света, предава Ройтерс.

Нарасналото напрежение след началото на войната в Украйна и засилващото се съперничество на Пекин със САЩ накараха Китай и Русия, чийто президент Владимир Путин ще присъства на срещата виртуално, да се стремят към укрепване на БРИКС.

Те искат да използват срещата на високо равнище в Йоханесбург от 22 до 24 август, за да засилят позициите на групата, която включва също Южна Африка, Бразилия и Индия, и да я превърнат в противовес на западната доминация.

„Точно сега промените в света, в нашето време и история се развиват както никога преди, поставяйки човешкото общество на критичен кръстопът“, заяви китайският президент Си Дзинпин в обръщение към бизнес форум на БРИКС. „Ходът на историята ще бъде оформен от изборите, които правим“, допълни той.

Си пропусна събитието въпреки присъствието там на колегите му Сирил Рамафоса от Южна Африка, бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и премиера на Индия Нарендра Моди.

Обръщението му беше прочетено от китайския министър на търговията Ван Вънтао и за момента не е ясно защо Си, който проведе среща с домакина Рамафоса по-рано през деня, не присъства на събитието.

Изказването на бразилския президент Лула показа различия във визиите в блока, който според политически анализатори отдавна изпитва затруднения да стигне до съгласувано виждане за ролята си в световния ред.

„Не искаме да бъдем контрапункт на Г-7, Г-20 или на САЩ. Искаме само да се организираме“, каза Лула в предавано в социалните мрежи изказване от Йоханесбург.

Отвъд въпроса за разширяването подкрепата за използването на местни валути от страните членки в търговията и финансовите сделки с цел намаляване на зависимостта от американския долар също е част от дневния ред на срещата на върха.

„Обективният, необратим процес на дедоларизация на икономическите ни връзки набира инерция“, заяви Путин в предварително записано изказване.

Руската икономика трябва да се справя със западни санкции заради войната на Москва в Украйна. Путин е издирван съгласно международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления в Украйна и е представен на срещата от външния си министър Сергей Лавров.

Но южноафриканските организатори съобщават, че няма да се водят разговори за обща валута на БРИКС, идеята беше предложена от Бразилия като алтернатива на зависимостта от долара.

Спорен въпрос

БРИКС остава разнородна група - от втората по големина икономика в света Китай до относително дребната риба Южна Африка, която обаче е най-развитата икономика в Африка.

Русия иска да покаже на Запада, че все още има приятели, но Индия все повече се обръща към Запада, както и Бразилия при новия си лидер.

Освен това Индия и Китай периодично влизат в пререкания заради спорната си граница, а това е още едно предизвикателство в процеса на вземане на решения в групата, която разчита на консенсус.

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, който говори пред репортери във Вашингтон във вторник, заяви, че не смята, че БРИКС ще се превърне в геополитически конкурент на САЩ.

„Това е много разнородна група от страни… с различия във вижданията по важни въпроси“, изтъкна той.

Разширяването е отдавнашна цел на Китай, който се надява, че по-широкото членство ще засили влиянието на групата, която вече обединява около 40% от населението на света и една четвърт от глобалния брутен вътрешен продукт.

Русия също подкрепя разширяване на членството, а южноафриканският президент Рамафоса изрази подкрепа за идеята на срещата със Си.

Индия, която е притеснена от китайската доминация и предупреди да не се бърза с разширяването, има „положително намерение и отворено съзнание“, каза секретарят по външната политика Винай Кватра в понеделник. В същото време Бразилия е притеснена, че разширяването на БРИКС ще намали влиянието ѝ, въпреки че Лула повтори във вторник желанието си съседна Аржентина да стане част от блока.

Източник от аржентинското правителство, участващ в преговорите за присъединяване на страната в БРИКС, е заявил пред Ройтерс, че не се очаква нови страни членки да бъдат приети в блока по време на срещата.

Докато възможно разширяване на БРИКС остава на дневен ред, групата обещава да се превърне в шампион на развиващия се свят и да предложи алтернатива на световен ред, доминиран от богати западни страни.

Над 40 държави изразяват интерес да се присъединят към БРИКС, съобщават южноафрикански представители. От тях близо 20 са поискали официално да бъдат приети, а от някои се очакваше да изпратят делегации в Йоханесбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 8 месеца
Айде Китай , Индия и Русия да си направят първо техните валути свободно конвертируеми и след това да говорят за свободна търговия , алтернативи на сегашната система за разплащане и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
evlogi
преди 8 месеца
БРИКС не е и никога няма да бъде сериозна организация.Липсва им това-което прави западният блок силен, а именно:споделени ценности, близко обществено икономическо ниво на развитие, близко културно и историческо и езиково наследство,а в някои случаи и еднакви говорими езици..Единствено ги събира някво смътно желание за противопоставяне на западното доминиране.А да не говорим,че двете най-големи членки имат сериозни противоречия помежду си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 8 месеца
зануленият е под домашен арест , си-дзин-пин-дрън се омете , щото не се играе по неговата музика ... прелест ... сговор ти казвам ... та да се върнем на въпроса , некой от тия в БРИКС могат ли самостоятелно да правят сложни , силови скоростни кутии , или автомаик ... :))) ... некой копейкозависим да се фърли да обясни ... ?! ... да не питам за нещo по-сложно ,че нещата хептен ще са out of control ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още