IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стойчев: Трябва политическа воля, за да няма забавяне в трансформацията на въглищната енергетика

Имаме нужда от определен ТЕЦ, който да даде крак напред и да видим как това ще се случи, заяви анализаторът

13:43 | 08.09.23 г.

Европейския съюз няма да позволи на България да продължава да гори въглища за производство на електроенергия до 2038 г., като реалният хоризонт е най-късно до 2030 г. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски".

Трябва политическа воля, за да не се допуска забавяне в трансформацията на въглищната енергетика и засегнатите региони, която може само да стимулира икономиката, да създаде нова добавена стойност и да мотивира младото население да остане в страната, коментира гостът.

Според него всякакви други действия биха били "необясним антагонизъм".

„България вече е закъсняла с близо три години с изготвянето на териториалните планове за справедлив преход за районите на "Марица Изток", като сега се полагат "страхотни усилия" те да бъдат подадени през септември, посочи Стойчев. „Документите след това ще бъдат прегледани от експерти на Европейската комисия, които могат да ги приемат или да предложат промени, а държавата след това трябва да структурира орган за управление на плановете, да се подготвят схемите за финансиране и да ги стартира“, заяви той.

Анализаторът потвърди, че има няколко съоръжения, който могат да бъдат изведени от експлоатация „утре сутринта при наличие на политическа воля“, за да може да се подобрят въглеродните емисии. Той се надява, че по този начин ще се даде пример. „Имаме нужда от определен ТЕЦ, който да даде крак напред и да видим как това ще се случи“, заяви доц. Стойчев и смята, че правителството може да вземе политическо решение, но се страхува от вариант, в които компанията-собственик на тези съоръжения ще започне дела "защо точно те трябва да се изведат по-рано". По думите му тя вероятно ще поиска компенсации от държавата, за които реално правителството не е готово.

Ученият е на мнение, че все още страната ни не разполага с технико-икономическия правен механизъм за спирането на тези централи. Той се надява, че в бъдеще ще се напредне най-много на сигурността при доставките на енергия.

Какво е бъдещето на въгледобивния сектор? Какви са възможностите ТЕЦ-ове да преминат към по-екологично гориво? Ще се включат ли общините с решения за енергийната трансформация? Какъв трябва да е подходът при създаването на добър енергиен баланс на икономиката?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още