IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Георгиева: България поддържа ключовата си позиция на енергийната карта на Европа

ДЕСФА планира компресорна станция в Александруполис с капацитет до 3 млрд. кубика до края на 2024 г., посочи изпълнителният директор

22:10 | 04.09.23 г.

Проектът IGB допринася България да бъде ключова страна на енергийната карта, тъй като тя се намира и на ключова географска позиция, която не може да бъде подмината. IGB надхвърля значението си за България като се превръща в основен транзитьор, който може да покаже своите реални резултати. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Теодора Георгиева, изпълнителен директор на преносен оператор ICGB.

„Компанията е перфектен модел, в който показва, че има сътрудничество между българско и гръцко правителство. Показва, че всяка една стъпка е по-стабилна и по-стратегическа“, коментира тя.

Теодора Георгиева съобщи, че още преди да има отбелязана една година от функционирането на газопровода, IGB е почти запълнен и в тази връзка се мисли за разширяване на капацитета на проекта, защото той се оказва от стратегическа важност не само за България, където осигурява почти 50% от потреблението при конкурентни цени, но и за LNG терминала в Александруполис.

„Разширяването е процес, който се води не само от компанията, но и от газопреносния гръцки оператор ДЕСФА. Тенденциите са сериозни, Александруполис има голям потенциал и затова операторът планира да построи компресорна станция, като това, което се планира, е разширяване за 3 млрд. кубика до края на следващата година и 5 млрд. капацитет, което е целта на IGB, до месец май 2025 година“, обясни изпълнителният директор на ICGB.

По думите на Георгиева това, което ние трябва да направим като допълнителна инвестиция, е по-малко спрямо задълженията на компресорната станция. „Помощта ни ще включва допълнителни оборудвания, които биха обезпечили безпрепятствен пренос за по-сериозни количества от сорта на 5 млрд. кубика“, посочи тя.

Георгиева напомни, че интерконекторът между България и Гърция е от важно значение, защото той е единственият газопровод свързан с Трансадриатическия газопровод и с влизането в експлоатация на проекта започна поток, който да обезпечи обратен поток към Молдова и Украйна.

„Пазарът става все по-предсказуем като цените също стават по-разумни. Важно е да се мисли по-стратегически, да се сключват по-дългосрочни договори и рискът да се миксира, така че ефектът да бъде най-добър за потреблението. От гледна точка на енергийното търсене газът ще продължава да бъде фактор години напред“, прогнозира изпълнителният директор на преносния оператор ICGB.

Колко процента от бъдещия капацитет на интерконектора е резервиран? Какви са необходимите инвестиции за разширяване на проекта? Какви са начините за укрепване на енергийната независимост на България?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още