IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 700 млн. куб. м газ са преминали през интерконектора с Гърция за полугодието

Проектната компания тества интереса на пазара относно увеличаване на капацитета

17:50 | 25.07.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

В първите шест месеца на годината през газовата връзка на България с Гърция IGB са преминали 7,8 млн. мегаватчаса, или 669 млн. куб. метра природен газ. Това съобщават от проектната компания на газовата връзка - ICGB. Общо от въвеждането в експлоатация на връзката през миналия октомври през нея вече са преминали 12,7 млн. мегаватчаса природен газ.

Годишният капацитет на съоръжението е 3 млрд. куб. метра, като малко повече от половината от него - 1,57 млрд. куб. метра, са резервирани по дългосрочни договори (за 25 години) за доставка на природен газ. Най-големият клиент на връзката е "Булгаргаз", който я използва за доставките на газа от Азербайджан. Годишно България получава 1 млрд. куб. метра газ, договорени с Баку преди десетилетие.

Останалият капацитет се предлага чрез допълнителни търгове, като наскоро от ICGB съобщиха, че над 70% от свободните обеми за следващата газова година (която започва от октомври) са вече резервирани. Готвят се и допълнителни търгове - тримесечни, месечни и дневни, за разпределението на останалите количества.

От компанията уточняват, че IGB вече има 22 регистрирани ползвателя.

Операторът на връзката в момента провежда и пазарен тест за интерес относно увеличаване на капацитета до 5 млрд. куб. метра годишно. Това технически е възможно с изграждането на компресорна станция в Комотини.

Очакванията са, че терминалът за втечнен газ в Александруполис, който се очаква да заработи в началото на 2024 година, ще бъде фактор за повишаване на интереса към газовата връзка. Така IGB може да осигурява достъп до втечен газ за държавите в региона, включително и Молдова и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
geriTo93
преди 8 месеца
Пускането в експлоатация на газопроводът IGB спомогна да се справим с енергийната криза. След първите доставки по газопровода цените започнаха да намаляват като вече достигат нивата от 2021 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още