IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ваньов: Инфлацията и рискът от стагфлация мотивират ЕЦБ да вдига лихвите

Имаме известна рецесия, смята управляващият директор на MK Brokers

12:58 | 17.09.23 г. 1

Две са основните причини, поради които ЕЦБ продължава да вдига основния лихвен процент - инфлацията, която е по-устойчива в еврозоната, отколкото в САЩ и далечният риск от стагфлация. Това каза Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

"От една страна, виждаме, че инфлацията в еврозоната е по-устойчива, отколкото инфлацията в САЩ. Последните данни за инфлацията през август показват нива между 5 - 5,5% до 5,7% в зависимост от държавата членка на еврозоната, докато в САЩ виждаме, че инфлацията вече твърдо се насочва под 4%, та даже гони 3,5%. Това е едното нещо, а другото е далечният риск от стагфлация. Тоест, виждаме, че имаме понижение на икономическия растеж в Германия", коментира гостът.

Имаме известна рецесия, смята той. Виждаме, че ЕЦБ отново сви прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната. Намали ги с около 0,4 процентни пункта за следващата година. Тоест, със сигурност икономическият растеж в еврозоната страда, коментира той.

Но, от друга страна, безработицата е изключително устойчива. Виждаме, че няма сериозно нарастване на безработицата, като това оставя някакво поле за действие, добави гостът.

"В Испания е много висока безработицата, но тя винаги е била такава. След 2008 година тя е на стряскащо високи нива, но това не води до кой знае какви икономически проблеми. Тя е силно обвързана със социалните мерки, които държавата предприема за смекчаване на последиците, а високите помощи не мотивират. Другото е младежката безработица, която е структурен проблем", коментира още Ваньов.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 7 месеца
Сега водещият причинител за инфлацията в еврозоната е нямане на финансово противодействие за преодоляване на щети от употреби на евра.Европейската централна банка (ЕЦБ) няма решаваща роля за спасение от сегашните европейски щети, защото прекратяването на водещият причинител не е в нейна компетентност. В създадените условия, ЕЦБ е жертва на европейската финансова грешка. Бездействията и действията на ЕЦБ не могат да спасят от нови щети. Поведението на ЕЦБ е база за оправдания при обвинения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още