IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Сирия минава през реабилитацията на Асад под погледа на Китай

За Китай подкрепата на режима е в продължение на политиката им в Близкия изток, каза журналистът Христо Петров

14:46 | 27.09.23 г.

Президентът на Сирия Башар Асад направи първото си пътуване до Китай от почти 20 години, като присъства на откриването на Азиатските олимпийски игри. Това е много важен сигнал за продължаващата политическа подкрепа на Пекин за правителството в Дамаск, което макар да оцеля след гражданската война и възхода на "Ислямска държава", сега трябва да справя с пълния икономически провал на страната. Това коментира журналистът Христо Петров в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че Китай е дългогодишен партньор на Сирия.

Изолацията на сирийското правителство в резултат от репресиите на Асад срещу опонентите му, посочи гостът.

„През май държавите от Арабската лига решиха да възстановят Сирия, пренебрегвайки резервите, изразени от САЩ. В същото време Китай засилва дипломатическите си усилия в Близкия изток, най-вече чрез подпомагане на посредничеството за разведряване между Иран и Саудитска Арабия през март. Това е контекстът, в който трябва да се разглежда посещението на Асад“, смята Петров.

Връщането на Сирия като участник в международната сцена може да доведе до известна демократизация и отпускане на политическите репресии, но не може да се очакват "радикални промени" в страната, изрази мнение събеседникът. 

"Реабилитацията на Башар Асад е в основата на бъдещото икономическо развитие и възстановяване на Сирия. То е невъзможно без реабилитацията на Асад. Всичките усилия за неговото елиминиране се оказаха безплодни през последните единадесет години", каза анализаторът. 

По думите му Западът няма да свали санкциите срещу сирийския режим, докато не се промени отношението на САЩ към Дамаск. Това може да се постигне, ако арабските държави и Китай покажат, че имат реалистични отношения с Асад и възможност да окажат помощ на сирийския народ, каза Петров.

За Китай подкрепата на режима е в продължение на политиката им в Близкия изток, която включва инвестиции и добри отношения с всички страни - от Израел до Иран. "Сирия може да има стратегическа роля в инфраструктурната инициатива "Един пояс, един път" на Пекин като връзка между Иран и Ирак и Източното Средиземноморие", посочи журналистът.

В коментар за ролята на Русия анализаторът отбеляза, че освен политическа подкрепа Москва ще бъде затруднена да предприеме действия или да участва във възстановяването на Сирия, тъй като ресурсите ѝ са заети с войната в Украйна.

Според Петров ако се намери стабилно финансиране, възстановяването на Сирия може да се случи бързо, което ще се спомогне и за завръщането на сирийските бежанци.

Има ли роля Китай в сближаването между Израел и Саудитска Арабия и колко дълбока е икономическата криза в Сирия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още