IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството на Сирия в Арабската лига се възстановява

Връщането на Дамаск в организацията има огромно символично значение и отразява политическата промяна в Близкия изток

18:10 | 07.05.23 г.
Президентът на Сирия Башар ал-Асад по време на посещението му в ОАЕ през март. Снимка: EPA/UAE PRESIDENTIAL COURT
Президентът на Сирия Башар ал-Асад по време на посещението му в ОАЕ през март. Снимка: EPA/UAE PRESIDENTIAL COURT

Членството на Сирия в Арабската лига се възстановява. Държавите от 22-членния блок сложиха край на десетилетието на регионална изолация на президента на страната Башар ал-Асад в разрез с предупрежденията на САЩ.

Решението за възстановяването на членството на страната в Арабската лига е взето единодушно, коментира пред Bloomberg Хосам Заки, помощник-генерален секретар на съюза.

Ходът, предприет на среща на арабските външни министри в Кайро, слага край на месеци на дипломатически усилия за възстановяване на връзките и вълна от посещения и телефонни разговори на високо ниво.

Членството на Сирия в организацията може да бъде официализирано на среща на върха на държавните глави на Арабската лига, която ще се проведе в Саудитска Арабия на 19 май.

Създадена преди повече от 80 години, Арабската лига има малка политическа тежест на световната сцена. Връщането на Сирия в организацията обаче има огромно символично значение.

Сирия беше изключена от блока в отговор на бруталните репресии на Асад срещу опонентите му след въстанията от Арабската пролет през 2011 г. Китай и Русия блокираха опитите за санкциониране на Асад в Съвета за сигурност на ООН, което накара САЩ и Европейския съюз да наложат едностранни ограничения срещу него, неговото правителство и неговите поддръжници.

С подкрепата на Русия, Иран и неговите съюзници в Ливан Асад успя да оцелее в последвалата гражданска война в страната.

Възстановяването на членството на Сирия в Арабската лига отразява по-широката политическа промяна, която се разгръща в Близкия изток. Саудитска Арабия все повече показва своите икономически мускули и се стреми да затвърди ролята си на регионален посредник на властта.

Освен че работи за реинтегрирането на Сирия, Рияд се опитва да постигне прекратяване на огъня в Судан и с китайско посредничество възстанови връзките си със съперника си от Персийския залив Иран.

Решението на Арабската лига да пренебрегне предупрежденията на САЩ за Сирия отразява отслабващото влияние на Америка в региона, който е ключов за износа на петрол, и нарастващото желание сред съюзниците да изковат свой собствен политически път и да изградят по-силни стратегически връзки с американските съперници.

Това може да се счита и като победа за Иран и Русия, които подкрепиха военно Асад, но се нуждаят от регионална помощ, за да го реабилитират по дипломатически път и в крайна сметка да помогнат за възстановяването на страната, разрушена от войната, която разсели милиони.

Египетският външен министър Самех Шукри каза пред събралите се, че остава наложително да се намери политическо решение за прекратяване на кризата в Сирия и да се позволи на бежанците от страната да се завърнат в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още