IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще излезе ли Сирия от изолация след връщането си в Арабската лига?

Гаранциите от правителството в Дамаск за мигрантите ще подобри сигурността в региона и ще осигури нови инвестиции от Иран и Саудитска Арабия, посочи Христо Петров

14:40 | 10.05.23 г.

Обявеното през уикенда завръщане на Сирия в Арабската лига, от която беше изгонена през 2011 г. заради действията на режима на президента Башар Асад срещу населението на страната, няма да има незабавни икономически и политически резултати. Официалното ангажиране на правителството в Дамаск обаче ще даде гаранции за началото на процеса на връщане на външните и вътрешни бежанци. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Христо Петров.

Според него излизането на Сирия от изолация, която продължи десетилетие, ще подобри сигурността в региона и ще привлече нови инвестиции в страната от регионални лидери като Иран и Саудитска Арабия.

"Сирия имаше голяма тежест в Арабската лига като авторитет и икономическа сила преди 2011 г. Самият Башар Асад имаше голям авторитет. Трябваше да минат дванадесет години, за да може арабските държави да разберат какво са загубили – загубиха сигурността в региона, дадоха възможност след изтеглянето на арабското влияние за влизане на чужди сили в Сирия, които създадоха условия за терористични организации и действия и в другите арабски държави", обясни той.

Петров отбеляза, че с изгонването на Сирия самата Арабска лига понася щети заради бежанската вълна, която се насочва към съседни държави.

Той поясни, че в основата на договорката за възстановяването на Сирия в Арабската лига стои концепцията на Саудитска Арабия. „В нея има три основни елемента и първият е разрешаване на хуманитарната криза и съдействието на Дамаск за това. След земетресението през февруари Асад даде знак, че е готов да допусне международна помощ до райони, които не са под негов контрол“, посочи журналистът и поясни, че въпросът за тероризма и териториалната цялост на Сирия „беше категорично заявен“.

Петров напомни, че тероризмът има голямо значение за региона. По думите му той беше породен от неадекватното поведение в началото на войната от точно тези държави, които сега лобират за връщането на Сирия, и по-конкретно от Саудитска Арабия.

Журналистът прогнозира, че решения за сигурността и неделимостта на Сирия ще подпомогнат намирането на решение на политическия проблем в страната.

„Планът на Саудитска Арабия и нейната реалистична позиция за сигурността вътре в Сирия е подплатена от новата сигурност, че Рияд има договорки с Иран. Това стана възможно след подновяването на отношенията между двете държави със съдействието на Китай“, напомни Христо Петров.

Според него загубата на икономически отношения със Сирия вреди и на останалите арабски държави. "Сирия е много богата на ресурси и това е една от причините североизточната част на страната да е разделена между кюрдите, САЩ, Турция", потвърди журналистът.

Какво се очаква от срещата на външните министри на Русия, Иран и Турция в Москва след саудитската инициатива? Ще повлияят ли решенията на процеса за връщане на бежанците в Сирия на изборите за президент в Турция този уикенд? Има ли вариант за отпадане на американските и европейските санкции срещу Сирия? Готов ли е Башар Асад на политически промени и възможно ли е те да са начало на нова политика в Близкия изток? Достатъчна ли ще е хуманитарната помощ за връщане на сирийските бежанци? Какво е значението на Арабската лига и може ли да се очаква бързо разрешение на конфликта в Судан може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още