IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разминаването между търсене и предлагане на работна ръка у нас се разраства

От всеки три отворени позиции се заема само една, казва Надя Василева

19:30 | 18.10.23 г. 3

Българският пазар на труда страда от драстично разминаване между търсенето и предлагането на работна ръка, както и от липсата на кандидати, които се интересуват от отворените работни позиции. Това коментира Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

От всеки три отворени позиции се заема само една, което означава, че работодателите не успяват да намерят подходящите кандидати, каза събеседникът.

Причината като цяло е липсата на кандидати, много малко хора кандидатстват за обявените работни позиции, обясни специалистът.

Василева се позова на проучване на Българската конфедерация по заетостта, според което в периода октомври 2023 – март 2024 работодателите в страната предвиждат скромен, но стабилен пазар на труда.

„Във всички сектори на икономиката има търсене. Добрата новина за търсещите работа е, че ще имат много опции, лошата новината за работодателите е дали ще успеят намерят подходящите кадри“, коментира тя. 

Василева посочи, че трябва да се създаде стратегия за евентуален целенасочен внос на хора от трети страни заради влошаването на демографската ситуация в страната. Другите мерки са свързани с преквалификация, привличане на по-възрастните хора и други. Към момента когато 100 човека напуснат пазара на труда, само 62-ма ги заместват.

Гостът в предаването сподели, че малка част от младите хора имат желание за работа.

„Ние все още не сме се научили как да се отнасяме към техните изисквания и очаквания. Разликата между най-възрастното и най-младото поколение е светлини години. Това създава изключителни предизвикателства за мениджърите в компаниите, които трябва да управляват разнообразие от хора на работното място“, отбеляза събеседникът.

Повече за тенденциите на пазара на труда може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 6 месеца
*Василева посочи, че трябва да се създаде стратегия за евентуален целенасочен внос на хора от трети страни заради влошаването на демографската ситуация в страната.* - Нещата ще се оправят, когато *вносните* хора се устроят трайно и се заемат с местната политика. Особено, ако вносът тече както досега, от Африка и Близкия изток. Тогава всичко ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 6 месеца
До: Кисимов ... молодеееееец ... 10 рубли + 10 рубли за оригиналност ... !! ... ще те докладвам лично за наградата на митрфанова - пост на месеца ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
Кисимов
преди 6 месеца
Институционалният бандитизъм създава цялостният хаос в държавата, за разлика от Русия - правова държава с перфектна организация, създаваща феномени и вундеркинди.При нас има милиони измамени с наследствени имоти и никой не е виждал законен външен клозет. Почти всички необитаеми къщи пък изобщо нямат такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още