IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Ипотечните кредити в България са с ниски за Западна Европа лихви

Няма пресилена реакция на пазара спрямо войната в Близкия изток, смята Антон Панайотов

11:39 | 19.10.23 г. 2

В България ипотечните кредити са с нетипични за Западна Европа ниски лихви, а задлъжнялостта както на държавата, така и на самите граждани, е много по-малка в сравнение с останалата част на Европа. Това каза Антон Панайотов, основател и изпълнителен директор на Alaric Securities, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

България все още е изолирана, а ресурсите за ликвидност на българските банки не са толкова интегрирани, посочи Панайотов. Според него при влизане в еврозоната през 2025 г. достъпът и стойността на капиталите ще бъдат много по-различни.

„От 2007 г., откогато сме член на ЕС, основният растеж на БВП идва от европейски средства“, каза още той. Според него в България има сериозно забогатяване на фона на Западна Европа – повече хора имат средства при наличие на по-малко задлъжнялост.

Пазарът реагира изключително адекватно и няма пресилена реакция спрямо войната в Близкия изток, отбеляза още Панайотов. С оглед на геополитическите процеси намалява апетитът за покачване на лихвените проценти. Според него има достатъчно показатели за забавяне на инфлацията, а пазарът по-скоро очаква свалянето на лихвените проценти. Той посочи, че през пролетта на следващата година ще се усети намек за понижаване на лихвите, но ефективното им намаляване ще бъде много плавно и то ще започне най-рано през третото тримесечие на следващата година.

Панайотов отбеляза още, че при геополитически проблеми доларът поскъпва, тъй като е считан за убежище. Силният долар и високите лихвени проценти означават прибиране на международните инвестиции, което затруднява всеки пазар, който расте и търси финансиране, заяви гостът. Дълговете на държави от Африка, Латинска Америка и Азия скачат заради силния долар, което прави намирането на ликвидност трудно, допълни той.

По повод цената на петрола Панайотов обясни, че е важно да се гледа хоризонтът, тъй като има разлики в спот цената, цената на фючърсите и какво се очаква в бъдеще. Той очаква техническата революция на електромобилите да срине добива и пазарите на петрол.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 6 месеца
Различни пазари, различни лихви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още