IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Юмер: Повторна победа на Екрем Имамоглу в Истанбул му дава шанс и на президентските избори

Местните избори в Турция може да са последен шанс за събарянето на режима на президента Реджеп Ердоган, посочи журналистът

12:54 | 15.03.24 г. 1

Повторна изборна победа на опозиционния кандидат в Истанбул Екрем Имамоглу на предстоящите местни избори ще му даде шанс на президентските избори през 2028 г. Тази прогноза направи журналистът Мехмед Юмер в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„На местните избори в Турция през 2019 г. партията на президента Реджеп Ердоган за първи път от 1994 г. насам изгуби кметския пост в Истанбул", припомни той. Юмер смята, че на предстоящите местни избори, които ще се проведат на 31 март в Турция, битката ще е за Истанбул, и очаква там да се разиграе мини сюжет, наподобяващ президентските избори от миналата година.

Според него тези избори могат да са последен шанс за събарянето на режима на президента Реджеп Ердоган. В другия сценарии, при който Имамоглу загуби изборите в Истанбул, Мехмед Юмер очаква да се очертае дълъг хоризонт пред Ердоган и управляващата партия.

Журналистът обясни, че избраният за кандидат на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ не е „изключително силен и харизматичен“, затова се очаква в края на кампанията Ердоган сам да отиде в Истанбул и да изпрати посланията си пред избирателите. „Една от основните надежди на гражданите на града е да устроят и да укрепят своите сгради с оглед опасения от земетресения, като 92% от тях казват, че не могат да го направят без помощта на общината и държавата. Тук Ердоган може да намекне за нуждата от кмет на неговата партия, за да може гражданите да получат сътрудничество от държавата“, посочи Мехмед Юмер.

Той разкри, че след последните президентски избори опозицията не е единна – доста от опозиционните партии са издигнали свой кандидат, като най-голямата от тях има вътрешни борби и се „разделя“ на три основни фракции, които си противоречат. Журналистът поясни, че ако досегашният кмет Екрем Имамоглу успее да спечели отново изборите, то няма да е с помощта на своята партия, а въпреки вътрешната опозиция.

Що се отнася до водената външна политика на Ердоган, той съобщи, че се очаква посещение на руският президент Владимир Путин в Турция след изборите. По думите на Мехмед Юмер турският президент играе "рискована игра на надцакване, като беше домакин на украинския президент Володимир Зеленски" наскоро, а по същото време ръководителят на разузнаването и външният министър на Турция бяха във Вашингтон.

Журналистът не очаква Ердоган да обърне гръб на западните си партньори, а да се държи като лидер и съюзник на НАТО. „На този етап не мога да кажа точно как ще се развият отношенията, защото отдавна отношенията Русия-Турция не са на онова традиционно междуинституционално ниво, а на междулидерско“, е мнението на Мехмед Юмер.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
wart
преди 1 месец
Да се надяваме .че Екрем Имамоглу ще спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още