IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция още е готова да бъде посредник в мирни преговори между Русия и Украйна

Първата мирна конференция ще бъде в Швейцария без участието на Русия, категоричен е Володимир Зеленски

22:48 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Турция е готова да организира мирна конференцияс участието на Русия, за да бъде прекратена войната, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на брифинг след срещата си с украниския президент Володимир Зеленски. "Ще бъдем солидарни с Украйна, но ище продължим работата си за прекратяване на войната със справедлив мир", допълни още Ердоган.

Такова предложение беше отправено и по време на срещата на световни дипломати в Анталия преди дни. Тогава министърът на външните работи на  Русия  Сергей Лавров отклони подобна инциатива.

По време на брифинга днес и Зеленски коментира, че първата мирна конференция ще се проведе в Швейцария и приготовленията за нея вървят. Тя ще бъде без участието на Русия, категоричен беше той.

"Аз съм много благодарен на Турция, че подкрепя териториалната цялост на Украйна от първия ден на войната, включително и нашия полуостров Крим, и тази позиция не се промени", допълни още Зеленски.

Турция беше домакин на първите преговори между Русия и Украйна още през пролетта на 2022 година. Те обаче не доведоха до резултат, а изтекли в медиите копия от обсъжданите споразумения показват желанието на Москва да превърне Украйна в своя васална държава - без армия и с послушно правителство.

По време на двустранната среща, продължила час и половина, двамата държавни глави са обсъдили освобождаването на украински военнопленници, включително и кримски татари, както и двустранни проекти за съвместно производство на оръжие, формулата на мира на Украйна и износа на храни през Черно море. Зеленски отбеляза, че вместо да намалява, списъкът с военнопленниците и затворниците от кримско-татарски произход се увеличава.

През коридора на Украйна в Черно море вече са изнесени 33 млн. тона стоки и той подпомага не само украинските фермери, но и бюджета на страната, допълни още Володимир Зеленски. Той допълни, че работи за отварянето на всички черноморски пристанища на Украйна, за да се увеличи икономическата активност. В Миколаев могат да бъдат отворени хиляди нови работни места, ако пристанището заработи, допълни още той. Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

По време на посещението си в Турция украинският президент проследи строителството на втория корвет, клас ADA, закупен от Киев, който ще носи името "Иван Виговски". Първият - "Иван Мозепа" е почти готов и се очаква още тази година да бъде на служба в украинските военноморски сили.

Украйна няма военен флот, но благодарение на морски дронове и ракети унищожи близо 30% от корабите на руския Черноморски флот. От дни в териториалните води на страната в Черно море няма руски военни кораби на дежурство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още