IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Турция започва да намалява покупките на руски петрол

Страната е последната в Европа, която още купува руски петрол през морските терминали

12:24 | 06.03.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Един от турските терминали в Средиземно море - в пристанищния град Дьортйол, провинция Хатай, в близост до Сирия, ще спре да получава доставки руски петрол, съобщава Ройтерс. През миналата година през него минаха рекордни количества руски петрол - 11,74 млн. барела по данни на анализаторската компания Kpler, но сега заплахата за вторични санкции от САЩ започва да натежава.

Операторът на терминала е отбелязал в отговор към агенцията, че няма да приема стоки с руски произход, или идващи от руски пристанища, дори и да не нарушават санкциите и регулациите. По този начин ще бъдат елиминирани всякакви заплахи за негативни ефекти от действия, върху които компанията няма контрол.

Досега терминалът е работил изцяло съобразявайки се с мерките на Г-7, посочват още от оператора на съоръжението.

Турция официално не подкрепя санкциите на Запада срещу Русия и се превърна в един от най-големите купувачи на руски петрол, след като страните от ЕС наложиха ембарго на вноса в края на 2022 година. В последните седмици, откакто България спря да купува суровината, Турция остана и единствената европейска държава, която получава руски петрол през морските терминали.

Най-големите пазари на Русия са Индия и Китай. Според анализите на Bloomberg обаче Индия също намалява покупките - в последните дни на февруари имаше 14 танкера, натоварени със сорта "Сокол", които Ню Делхи отказа да приеме и очакваха нови купувачи.

Министерството на финансите на САЩ въведе в края на 2023 г. санкции за компании, които извършват дейности с руски компании в санкционните списъци. Това много усложни и забави плащанията и като цяло търговските отношения на Русия с останалия свят. Дори и китайски банки започнаха да отказват да извършват трансфери, за да не попаднат в полезрението на финансовото министерство на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 2 месеца
До: Tikva007 ти пък какво негодуваш? Демократичните молекули на свободата да не би да са безплатни? Всяка куха зелка ще ти се закълне, че ние с удоволстве ще платим за тази свобода, в която ще умират много русанаци!. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
До: xapoznai: Евалла бре, Айнщайн! Я бре, мозък, я сподели - тази разлика , или горница от 30 долара, кой ще я плаща? Или се опитваш да ни кажеш, че ще купуват от руснаците за 50 и пак на руснаците ще продават за 80? Откъде ви напъва този мерак да се изявявате като мозъчни донори точно в инвесторски сайт? Или, викаш, тук е по-спокойно, няма толкова меле и мъдростите ти ще бъдат оценени по достойнство? Я пак си помисли и ни кажи, ама този път по-сериозно, кой ще финансира и кой ще *** агнешко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
xapoznai
преди 2 месеца
До: 0pkИдеално! Купуват на 50долара, продават на 80 и разликата при оръжейните компании, а от там продукцията в Украйна. Така горе долу парите ще са 50/50 на фронта като финансирането ще е изцяло руско. И агнето цяло и вълка сит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
0pk
преди 2 месеца
До: karadjata така е, от тук нататък само САШ ще имат привилегията да препродават руски горива, след съответното обогатяване с демократични молекули на свободата! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
karadjata
преди 2 месеца
Евала на САЩ, точно така трябва санкции на всички, които искат да правят бизнес с Рашистан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още