IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психолог: Бизнесът е продукт на психичното ни развитие

Развитието на човешкото общество и цивилизацията еволюират като психика, която се опредметява в технологии, организация, системи, посочи Пламен Димитров

14:56 | 04.04.24 г.

Бизнесът е продукт на психичното ни развитие. Всичко, с което той си служи, в парите и в изкуствения интелект виждаме психичното развитие на човека. Човешкото общество и цивилизацията еволюират като психика, която се опредметява в технологии, организация, системи. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи психологът д-р Пламен Димитров.

Той подчерта, че за компаниите е изключително важно да инвестират в психичното здраве на работниците си. „Грижите в тази насока променят манталитета на лидерите на фирмите, инвестициите в тази сфера имат невероятна икономическа и социална възвращаемост“, посочи психологът. И обясни, че чуждестранните компании у нас дават добри примери в тази насока.

„Наблюдава се ръст на корпоративната отговорност, свързана с поддържане на психичното здраве на работниците, особено след пандемията, която ни научи, че психоемоционалното състояние е изключително важно“, отбеляза д-р Димитров. Той допълни, че за хората, вземащи решения в компаниите, е приоритет да инвестират в психичното здраве и развитие на работниците си. Психологът съобщи, че в България има програми, които предоставят такива услуги на компаниите, а интересът към тях се увеличава.

Специалистите за психично здраве работят по стандарти и прилагат ясни правила, като предоставят възможност за оценка на ефективността, от което бизнесът се интересува. „Това променя изцяло не просто HR политиките – управлението на хора и грижите за тяхното развитие, а променя манталитета на лидерите за това, че инвестициите в тази сфера имат невероятна икономическа и социална възвращаемост“, отчете д-р Димитров.

Той е на мнение, че работодателите трябва да правят скрининг със специалисти поне веднъж или два пъти в годината, което ще помага за превенция на най-често срещаните проблеми. „Скринингът може да установи равнището на стрес и дали има риск за служителите, породен от условията на труд и начина на живот. Работата за психологичното здраве може да отиде отвъд грижата, като се насочи към засилване на креативността и иновативността на служителите“, прогнозира психологът.

Той съветва да се търси баланс между работа и личното време и отбеляза, че разделението се крепи на добри здравословни навици, които човек практикува за да постигне богат и балансиран начин на живот.

Как влияят върху българските фирми традициите на чуждестранните партньори да се грижат за психичното здраве на хората в компанията? Стават ли хората по-отворени към търсенето на психологична подкрепа?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още