IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма лошо да жертвате финансовите си цели за малко живот

Животът е на сезони и понякога във вълшебната диаграма на Вен достатъчното време, финансовите ресурси и доброто здраве просто не се припокриват

10:00 | 12.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Мисля, че ще направим такова пътуване, като се пенсионираме“, мой роднина бумър (поколението, родено от 1946 г. до 1964 г., бел. ред.) ми каза, разказва авторката Ерин Лоури в материал за Bloomberg. Мозъкът ѝ обаче не успява да изпрати достатъчно бърз сигнал и тя бързо прави намръщена гримаса, поклащайки глава.

„Защо ще чакате?“, пита тя, опитвайки се да смени изражението на лицето си, но възпитаната и рационална личност вече е загубила битката.

Животът е на сезони и понякога във вълшебната диаграма на Вен достатъчното време, финансовите ресурси и доброто здраве просто не се припокриват. Но е важно да си дадем позволение да правим неща, които може и да не ни изглеждат оптимални от финансова гледна точка – особено за дългосрочните ни цели – за да  можем да се възползваме от възможностите на живота сега.

Лоури е на 33 г. и миналата година е била пълна с изобилие от живот – представления на „Бродуей“, пътувания в чужбина, почивки през уикенда и вечери навън. И всичко това благодарение на осъзнаването, че тя има един потенциално кратък прозорец от възможности да прави това, което си поиска. Лоури няма деца, в добро здраве е и заедно със съпруга си са успели да изплатят студентските си заеми през 2020 г.

И след като са живели под възможностите си през последното десетилетие, вече нямат дългове и инвестират агресивно, за да имат пари за бъдещето. Но през последната година Лоури все пак решава да промени някои от моделите си на спестяване, за да освободи финансов ресурс и да се възползва от този етап в живота си. Не искам да поглеждам назад след няколко години и да мисля: „Наистина трябваше да се възползваме максимално от това, че нямаме деца, нямаме дълг, млади и здрави сме, когато имахме тази възможност“, казва тя.

Като изключително практична личност, която често се фокусира повече върху подготовката за бъдещето, отколкото върху това да живее в настоящето, тази житейска промяна не идва естествено за Лоури. Мозъкът ми е програмиран да мисли като този на моят роднина, който отлага мечтаната ваканция с десетилетия, казва тя. Бях фиксирана върху това да си изграждам дългосрочни цели и да пестя финансови ресурси, за да гарантирам стабилен живот на бъдещото си аз, пише тя. Но това не са непременно лоши неща, но голяма част от това поведение в крайна сметка води до тежък бърнаут и самодиагностицирана депресия. И това още преди да ни връхлети пандемията.

Концепцията човек да се възползва от фазите на живота не е непременно само за това да се глезите. По-скоро става въпрос за това да осъзнаете тези моменти, които могат да ви бъдат отнети само след няколко години и да вложите ресурсите си от време и пари към оползотворяването на максимум на тези възможности.

Един от най-лесните начини да започнете да се подготвяте е като си направите спестовна сметка от типа „Ами ако“. Да, тази хитрост ви окуражава да отделяте малки суми пари, в случай че нещо се появи. В нашето домакинство, казва Лоури, такова нещо е, ако Бъфало билс най-накрая стигнат до финал за Купата и мъжът ми иска да отиде в родния си град, за да гледа мача с баща си. Нейното семейство има спестовна сметка точно за такива случаи.

В сегашния си етап на живот на широко, семейството просто преконфигурира бюджета си. Преместваме средства от дългосрочни спестявания и инвестиционни цели към покупки на билети за концерти и пътувания, казва Лоури. Разбира се те все още се опитват да са икономични, като ползват кодове за отстъпки и програми за точки за пътуванията си. Да си угаждаш не означава, че трябва да прекаляваш.

Може би вашият житейски етап е, че вече имате деца, които са достатъчно големи, за да си прекарват времето с вас по нов и смислен начин, но все пак достатъчно млади, за да искат още да бъдат с родителите си. Или пък искате да отделите време, за да отидете на приключение с децата си, които са все по-погълнати от телефоните си и не се интересуват толкова от това да си създават спомени.

Или пък може би осъзнавате, че родителите ви остаряват и искате да се възползвате от възможностите да преживеете отново любими моменти, докато здравето им все още го позволява. Може би просто искате да си осигурите качествено време заедно, особено ако се притеснявате за възможно влошаване на менталното им здраве. Или, може би, вие сте като мен и виждате пред себе си прозорец на фриволност, на който държите, но знаете, че може скоро да се затвори, пише Лоури.

И всичко това не означава, че не можете да живеете добре във всички сезони на живота си, но всичко е за сметка на друго. Това да имате малки деца и остаряващи родители, които не живеят близо до вас, може да означава, че финансовите ви цели и ограниченото ви свободно време са фокусирани върху това да сте с близките си хора, отколкото да правите нещо друго от предишните ви любими занимания.

Този подход не означава, че трябва да казвате „да“ на всичко. Постоянното приемане на всяка една възможност или отдаването на всяко едно желание е скъпо и вероятно ще ви вкара в дълг под една или друга форма. „Не“ може да е също много силна дума, когато се опитвате да изцедите максимума от даден етап от живота си. Трябва да балансирате между това, което е най-важно в момента, с основите, които полагате за бъдещото си аз.

И помнете – позволено ви е да правите промени. Позволено ви е да си смените мнението. Позволено ви е да се наслаждавате на живота, преди средствата ви за пенсия да са напълно осигурени или заемите ви да са напълно изплатени. Понякога приемането на даден етап от живота не изисква харченето на пари, а по-скоро да се откажете от други неща, които изискват времето ви. Може би най-важното от всичко е да си позволите свободата да растете, да се променяте и да преосмисляте това, което е важно за вас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още