IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще предложи ли ЕС нов модел за приемането на Турция в съюза?

Какъв ще е вариантът за сътрудничество между Брюксел и Анкара, коментира журналистът Мехмед Юмер

12:34 | 18.04.24 г.

Турция спазва 65 от 72 критерия за членство в Европейския съюз. Лидерите на Евросъюза продължават стратегическия дебат за Турция , но не и за пълноправно членство. Този коментар направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Мехмед Юмер.

Според него членството на Турция в ЕС е дълго обсъждан въпрос, за който често не се намира решение. Юмер посочи, че настроенията за това членството на страната са в три посоки. „Едната група са против членството на Турция в блока, заради културни различия. Във втората група осъзнават, че Турция е важен стратегически партньор и водят разговори в посока сътрудничество. В третата група смятат, че ако страната изпълни критериите – тя ще може да стане член“, обясни журналистът и определи тази група като най-наивната.

Мехмед Юмер предположи, че най-вероятно ще станем свидетели на засилващи се отношения между ЕС и Турция, но без реално членство.

„ЕС критикува страната по различни политически и икономически причини, като се вижда и известна доза опозиция за приемането на страната вътре в блока. Президентът Ердоган осъзнава предимството, което има над ЕС по въпроса с бежанците, и ще се възползва от това, доколкото може“, смята анализаторът.

Юмер отбеляза, че лидерите на ЕС обсъждат отношенията с Турция с цел партньорство на блока със страната. Той е на мнение, че затвърждаването на взаимоотношенията е наложително, особено след като през годините процесът на еврочленството на Турция е на приливи и отливи, най-вече при управлението на президента Реджеп Ердоган.

Журналистът посочи и причините за критиката към Турция – неспазване на човешките права, пропуски в съдебната система и кипърския въпрос.

По думите му все повече се разбира, че ЕС ще трябва да предложи нов модел за приемането на Турция в Евросъюза.

„Президентът Ердоган осъзнава предимството, което има над ЕС по въпроса с бежанците и ще се възползва от това, доколкото може. От друга страна, важно е да се види как Турция ще реши много от вътрешните си проблеми, свързани с икономиката и съдебната система в страната. Инвеститорите често са отблъснати от нивото на правораздаването в Турция, като не се чувстват в безопасност. Вижда се и заявка за европейско сътрудничество от страна на опозицията в Турция“, обясни Юмер.

Как Турция дефинира понятието „тероризъм? Каква е ролята на Турция в решаването на геополитическите въпроси? Ще се превърне ли Кипър в препъникамък в преговорите за взаимноизгодни отношения? Очаква ли Анкара да стане член на ЕС?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още