IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ислямистката Партия на новото благосъстояние е още едно главоболие за Ердоган

Някогашният съюзник на турския президент сега се обръща срещу него в търсене на по-голяма популярност след поражението на местния вот

13:52 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ислямистки съюзник, превърнал се в съперник, е най-новото главоболие за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, докато той се опитва да утвърди властта си след историческото поражение на местните избори.

Ислямистката Партия на новото благосъстояние, която получи повече от 6% от гласовете в местния вот в неделя, подкрепи преизбирането на Ердоган за президент преди 10 месеца, но сега води агресивна кампания срещу неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише Bloomberg.

За промяната допринесе съкрушителната победа на опозиционната и просветска Републиканска народна партия (РНП) в Истанбул и други големи градове, която изпревари ПСР дори в нейни традиционни бастиони.

Резултатът оставя Ердоган изправен пред трудности да се справи с щетите от местните избори на фона на най-дълбоката криза на разходите за живот в Турция от десетилетия. Неговото предизвикателство е не само възходът на РНП, която е традиционният му политически противник, но и върху онези сред собствената му консервативна база, които оттеглят подкрепата си, както направи Партията на новото благосъстояние.

Отдръпването на ислямистите от президента дойде на фона на продължаващата война на Израел срещу „Хамас“ в Ивицата Газа. Партията на новото благосъстояние протестира срещу правителството, което продължава да търгува с Израел, въпреки митингите в подкрепа на палестинците.

Водена от Фатих Ербакан, 44-годишният син на първия министър-председател ислямист на Турция, покойният ментор на Ердоган Неджметин Ербакан, партията се превърна в гласа на благочестивите мюсюлмани, които се противопоставят на смъртта на хиляди палестинци, както и на турските икономически затруднения и корупция.

Правителството на Ердоган отказа за свие търговските си отношения с Израел и е малко вероятно да го направи в отговор на критиките на Партията на новото благосъстояние.

Междувременно промяната в паричната политика за повишаване на лихвите все още не е успяла да укроти необузданата инфлация. Ръстът на потребителските цени се очаква да достигне връх от 70% през следващия месец, защото цените на основните храни продължават да растат.

„Разочарованието от икономиката предизвика забележима промяна сред гласоподавателите на ПСР, които се насочват към Партията на новото благосъстояние. Тя въплъщава ислямисткото наследство на Ербакан“, казва Теммуз Безмез, консултант в Istanbul Economics. „Партията на новото благосъстояние се утвърди като надеждна алтернатива на ПСР“, според Безмез.

Въпреки че Ердоган има мандат да управлява като президент до 2028 г. - официално последният му мандат - промяната в политическия пейзаж означава, че той може да не успее да осъществи маневрите, необходими за удължаване на управлението му. Президентът се нуждае от най-малко 360 гласа в 600-местния парламент, за да свика предсрочни избори или да предизвика референдум за нова конституция. В момента не му достигат 46 депутати, като се вземат и народните представители на националистическия му съюзник.

Ердоган може да бъде принуден да се откаже от някои от изпълнителните си правомощия и да направи отстъпки, за да се опита да спечели нови политически съюзници в парламента. Той може да потърси съюзи с три други партии, които се представиха слабо на местния вот, но които контролират 73 места в парламента.

Заместник-председателят на Партията на новото благосъстояние Суат Килич казва, че критиките на неговата политическа сила към лошото управление на икономиката от страна на правителството, както и обвиненията в подкупи, корупция и екстравагантни разходи, са ключови за успеха ѝ.

Ердоган сега се очаква да преразгледа политиките на своята партия и да направи промени в правителството, за да засили връзките с електората. Освен това е вероятно да потърси начини да възстанови връзката на правителството и партията си с редовните избиратели чрез подобряване на местните връзки.

Президентът обещава да запази курса на икономическата политика под ръководството на финансовия министър Мехмет Шимшек, за да се опита да се справи с инфлацията. Той смята, че ще се видят положителни резултати от усилията през втората половина на годината. Това трябва да се случи на всяка цена, ако той иска да възстанови популярността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още