IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Чуков: Размяната на удари между Иран и Израел е политическо послание

Сирия отново ще бъде плацдарм на сблъсъка между Иран и Израел, прогнозира арабистът

12:06 | 24.04.24 г.

Демонстрация на военно-техническо превъзходство бяха разменените удари между Иран и Израел преди две седмици. Практически няма никакви жертви и щети на гражданската инфраструктура, заяви арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

В коментар съществува ли риск това да се повтори, той обясни, че това по-скоро са политически послания, а не военни атаки.

„Едва ли ще има продължение на тази размяна на удари по същата схема, но Сирия е пред тях“, прогнозира той и коментира, че САЩ заздравяват противовъздушната отбрана на техните бази и има нови доставки на оръжия от Северен Ирак.

Чуков очаква Сирия да се окаже плацдарм, арена на сблъсък с атака на американските бази от страна на прошиитски милиции.

Относно очакванията за бъдещите ходове на американската политика в региона, той посочи, че в момента има две Америки – една на Джо Байдън, като стопанин на Белия дом, и друга – на един опозиционен лидер, който „много плътно му диша във врата". Чуков добави, че в момента хората, които официално посещават Вашингтон, се отбиват първо във Флорида.

"Защо се деблокира помощта за Украйна. Там беше Дейвид Камерън. Той отиде и каза директно на Тръмп: "Ти не харесваш Зеленски, но ако Путин победи, това ще има много силен резонанс и в Близкия изток. Това е глътка въздух за иранците, това е глътка въздух за китайците, това е глътка въздух и за Ким Чен Ун в Северна Корея", анализира геополитическите събития арабистът.

Той е убеден, че за това беше отпусната ключовата помощ за Украйна. "По-скоро не за Украйна, а против Иран, Китай", подчерта Чуков. "Доналд Тръмп има различен поглед за тези четири невралгични точки. Той гледа през очилата на религията, защото зад него има един огромен евангелистки електорат. В американската преса се появи терминът "християнски националисти", които са силно католицизирани“, коментира той.

Чуков посочи още, че за Тръмп в Украйна има битка между християни. „Има един принцип, който нееднократно от партията на Тръмп са подчертавали, че и най-лошият християнин е по-добър от мюсюлманина“, обясни той.

Как ще продължи конфликтът Израел – Иран? Какъв е геополитическият гамбит? Защо българските власти трябва да се вгледат много внимателно в последните избори в Турция? Какво блокира европейските въжделения на Турция, поне в близко бъдеще? Ще възстанови ли Турция посредническата си роля за Газа?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още