IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Живков: Мебелната индустрия в България промени изцяло облика си за 15 години

Масовата българска мебел се налага добре на съседни пазари, а поръчковата пробива в световноизвестни брандове и хотели, посочи проф. Васил Живков

16:38 | 24.04.24 г.

Мебелната индустрия в България през последните 15 години промени изцяло облика си – вече е силно механизирана и роботизирана, с дигитално управление на процесите. Това е една от причините българските мебели да стават все по-качествени и търсени в чужбина. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Васил Живков, председател на "Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост" при БСК.

„Технологията навлезе много силно в мебелната промишленост и все повече се налага дигитализацията и софтуер управлението на различни процеси", обясни той и отчете, че хората по веригата, които управляват процесите, намаляват, защото работата им се поема от компютрите.

Живков е на мнение, че индустрията става все по-безопасна и свежда до минимум нараняванията. „Екоматериалите навлизат все по-ясно на пазара. Със сигурност изкуственият интелект ще може да оптимизира допълнително операциите в индустрията“, смята той и добави, че вече има фирми, в които са отпаднали определени професии в тяхната верига, заместени от софтуер. Професорът поясни, че се правят директно готови мебели като чертежи, детайли и операции, които се насочват към производството.

„АI може да предложи и варианти за дизайна на мебели, но няма как да се замести личния контакт дизайнер-клиент, при който да се намери най-доброто решение за клиента“, категоричен е проф. Живков. – Не бих си представил, че ще си говоря с някакъв чатбот какво искам в къщи“, посочи той.

Според него масовата българска мебел се налага добре на съседни пазари, а поръчковата пробива в световноизвестни брандове и хотели. По думите му българските производители се партнират добре и с пазари, които са традиционно силни в мебелите, като Италия, Германия, Белгия, Франция.

Проф. Живков напомни, че българската дървообработваща и мебелна индустрия премина през бум през 2021-2022 г. в периода на пандемията, след това отчете спад, но прогнозира, че тя ще се стабилизира през 2024 г.

Защо поскъпват мебелите? Какви са тенденциите в секторите  „Дървообработване“ и „Мебелно производство“? Как се отразява политическата нестабилност в страната на предприемачеството в мебелната индустрия? Повече за изложението "Техномебел", каква е ситуацията с кадрите в индустрията, как се отразиха санкциите срещу Русия на бизнеса с мебели, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още