IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се управляват устойчиво българските гори?

Дървесината е възобновяем, рециклируем ресурс и не трябва да се боим от изсичането на определен процент от горите, посочи проф. Васил Живков

11:30 | 12.10.23 г.

Горите в България не изчезват въпреки митовете в обществото за това, които пречат на развитието на дървообработването и мебелната индустрия в България. Това заяви в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Васил Живков, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост. За пример той представи данни, според които през 60-те години на миналия век горският запас у нас е бил 243 млн. куб. метра дървесина, а през 2020 г. – 718 млн. куб. м.

„38,5% от територията на България е покрита с гори, като по този показател страната е на осмо място в Европа“, посочи проф. Живков.

Той се надява, че в дискусия с обществото ще се поставят проблемите и ще се намерят решения, които да не спъват бизнеса на бранша. Започва и медийна кампания под мотото "Заедно за опазване на българската гора".

Живков допълни, че българските гори не са изчезнали, но трябва да се управляват устойчиво. „Дървесината е ресурс, от който ние правим много качествени продукти. Че тя е траен, природен, възобновяем, рециклируем ресурс и не трябва да се боим от изсичането на определен процент от горите, когато това се прави регулирано и регламентирано“, аргументира се той.

По думите му това може да стане с изменения в наредбата за сечта. „Искаме да бъде направена такава промяна, която да позволи на високопроизводителна техника да влиза в гората, да я щади и да може да се добива много по-ефективно дървесината. Искаме да има стабилност и прогнозируемост, разумни цени, защото едно от обвиненията на бизнеса е, че началната цена на всеки търг е най-високата дадена при предишен търг. Това ще спре, защото тук пазарната икономика ще заработи. И горските стопанства имат нужда от приход, а когато цената е много висока, нашите производители не могат да си позволят да купуват българска дървесина“, посочи той.

Според проф. Живков трябва да се промени и процентът добив, който в момента е около 50% от прираста на гората за една година. „Искаме да се увеличи може би на около 55-60%, но плавно, за да може да се задоволи по-голямата нужда", каза той и обясни, че „съвременната техника щади много повече горските терени, отколкото старите, съветски камиони отпреди 50 години, защото те ерозират много повече горските площи, правейки коловози“. 

По думите му през последните 20 години българската мебелна индустрия стои много добре на международните пазари, макар че „ключови играчи загубиха огромни договори заради недалновидни политически решения. „Индустрията изпусна златен шанс през 2021 г. да измести много доставчици от Далечния изток и други страни“, коментира председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост. Той отбеляза, че Камарата е експортно ориентирана и по оборот в Европа се движи между 15-о и 20-о място.

Защо България е почти на дъното в ЕС по процент използвана дървесина спрямо прираста на гората? Има ли достатъчно квалифицирани кадри в областта на инженерната част и дизайна в мебелната промишленост? Колко са мебелните предприятия в България и какъв е приносът им в БВП на страната? Каква е конкурентната среда за мебелната индустрия? Какъв е делът на онлайн търговията при мебелите у нас? Завземат ли китайските мебели дела на българските мебели на нашия пазар?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още