IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Иванов: Глобалните конфликти не засягат пазара на храни

В потребителската кошница има точно 6,1% разлика надолу спрямо миналата година, посочи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

12:57 | 30.04.24 г.

Засега проявлението на глобалните конфликти не засяга пазара на храни. Установи се доста стабилно равновесие и дано да продължава така. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

„Има трайно установен стабилитет и динамично равновесие на цените на храните в България. Ако в момента направим потребителска кошница и я сравним със същия период на миналата година, то имаме точно 6,1% разлика надолу спрямо миналата година“, посочи той.

Владимир Иванов отчете, че вече повече от три месеца цените на храните са без промяна. „Трендовете са прави линии, като отклоненията са плюс-минус стотна от индекса. Индексът към момента е в посока надолу вече пета седмица, но измененията са много малки и в относителен, и в абсолютен размер. Става дума за съвсем слабо движение, което не променя тенденцията“, анализира пазарната ситуация експертът.

По думите му ценовите равнища са стабилни – за над 10 дни измененията, ако се посочат в номинал, са от порядъка на 3-5 стотинки нагоре и надолу, като поради повишаващото се предлагане при плодовете и зеленчуците има увеличаващ се спад.

Иванов обясни, че тенденцията за поевтиняване на продуктите в малката потребителска кошница се дължи главно на промяната в предлагането на пресни зеленчуци и плодове вследствие на много по-добрата реколта и на много по-добрите климатични условия през тази година спрямо същия период на миналата. "Миналата година беше много неблагоприятна от климатична гледна точка и се задържаха много по-високи ценови равнища при предлагането на прясна, бързоразваляща се продукция. В момента ситуацията е противоположна", добави експертът.

Той обърна внимание на ръста в цената на какаото и отражението му върху всички продукти, които включват суровината в състава си. „Когато този ръст бе съчетан с нарастване на цената на захарта, наблюдавахме и доста трендове нагоре в захарната и преработвателната индустрия“, припомни Иванов. Експертът очаква волатилността на цената на какаото да се превърне в тенденция. „Ще се наблюдава ръст на цената на продукти, които се произвеждат с какао, но те не са от първа необходимост, не са критични за оценяването на населението и не определят общата тенденция на пазара“, подчерта той.

Ще продължат ли българите да търсят пресни зеленчуци и плодове родно производство дори на по-висока цена? Каква е ситуацията с веригите на доставка? Ще се повлияят ли от геополитическите проблеми?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още