IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Необлагаемият минимум крие сериозен риск за фиска

Предложението на Реформаторския блок за подобна мярка наля бензин в огъня на БСП, коментира икономистът

10:12 | 11.10.13 г. 28
Каролев: Необлагаемият минимум крие сериозен риск за фиска

Въвеждането на необлагаем минимум крие сериозен риск за фиска и ще доведе до увеличаване на сивата икономика, коментира в ефира на Bulgaria On Air Владимир Каролев. Според него, ако бъде взето такова решение, много компании от малкия и среден бизнес ще бъдат изкушени да започнат да осигуряват персонала си на минимална заплата.

Предложението на Реформаторския блок за въвеждането на необлагаем минимум "наля бензин в огъня на БСП", коментира още Каролев.

„Няма такова нещо като необлагаем минимум и плосък данък“, допълни икономистът.

По думите му ако изобщо бъде въведен необлагаем минимум, той трябва да е за всички, както за тези, които получават минимална заплата, така и за тези с по-висок доход.

Вижте какво още каза той от видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 5
mos70
преди 10 години
Преди няколко дни, във форума на форекса, бих писал за метафората с "гредата и равномерноразпределният" товар и това, че при прекалена концентрация на товара- гредата може да се счупи!Ами прогнозата ми е, че "гредата" в Бъргария е пред счупване, от прекалена концентрация на "товара" в "инвеститори" като Каролев, и наличие на никакъв товар в "баба Пена" от село!Мисля, че бях повече от ясен!***"Видов ден" идва за българската икономика и банки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 12
korker
преди 10 години
Ти разсъждаваш така, все едно държавата ни не разполага с нападжии. А ние си ги имаме, дори в излишък. Тяхната работа е да проверяват и контролират. Включително и физическите лица, какви доходи имат официално и колко харчат насреща. Просто институциите трябва да си вършат работата, а не дайте видите ли щото можело някой да клинчи и не ни се работи, дайте да товарим бедните, щото те не мрънкат. Ами това не е политика, това си е Дянковизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Ако бюджета колабира, как това е морално и хуманитарно? Сложиш ли необлагаем минимум, ще станеш свидетел как близо 80% от работещата сила на БГ ще мине под него с 1 лев. Затова, моята теза залага на събираемост и на контрол на събраните пари. това е на което аз казвам морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 11
korker
преди 10 години
Напротив, не си мисля че фиска ни е цъфнал и вързал. Обаче, преди да се правят такива еднопосочни Дянковистки изказвания, нека да се запитаме, което е по-важно: да се гарантира фиска на всяка цена и за сметка на най-бедните хора у нас, или да се обърне внимание и на бедните хора у нас, дори и с известен риск за фиска?Не всичко е фикс, един балансиран и разумен бюджет има и морални страни, които при нас обаче липсват с години заради еднопосочната политика на постната пица. Видяхме как Дянков избяга, защото беше "любимец" на всички, сега е време за разумна политика. Не казвам да растат заплати и пенсии, казвам само облагането да има някаква разумна политика, а не само дайте да скубим народа до последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Усещам, че има още има хора, които си мислят, че фиска е няква бездънна каса, и е по-важно да уредим харчовете, а прибирането на пари не е толкова важно. Крайно време, е че нито заеми можем да вземаме, нито пари можем да печатаме. Няма смисъл да говорим популистично, вместо да правим необлагаем минимум, по добре е да осигурим събираемостта И ОЩЕ ПО ВАЖНО е да спрем изтичането на събраните средства. Бедна държава сме, а бедните хора си правят точна сметка за всичко. Това трябва да прави и правителството, БЕЗ значение ляво, дясно,центриско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 16
korker
преди 10 години
Кога този ще спре с Дянковизмите си? Дянков отдавна избяга и емигрира зад граница, а този тук още повтаря неговите постулати. Добре, за фиска има риск, а какво ще кажем за бедните хора у нас, които работят на ниска заплата? За тях няма риск, така ли? Или тях просто кучета ги яли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Не зная какъв риск крие за фиска, но иначе е прав да. Това са някакви популистки глупости, от които биха могли да възникнат единствено злоупотреби. А иначе, те фирмите се мъчат осигуровки да скатават не данъка от некви си 10% така че, който иска да скатава и сега ги осигурява на минимална
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Той нашия фиск е толкова стабилен, че всяко нещо може да го събори. Даже и някакъв си необлагаем минимум, който по принцип би трябвало да е мярка за облекчаване на най-бедните. Но понеже процентът на много бедните в нашата страна е изключително висок "необлагаемият минимум" може да ни вкара почти всички под тази черта (а тя и без това е много близо). Това ще обезсмисли данъчното облагане. Но каквото и да си говорим, бъдещето е едно и също. Мърдане няма. Там, за където сме тръгнали ние ще стигнем със необлагаем минимум или без него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още