IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Вълканов: Рудодобивът отбелязва ръст всяка година

През последните години са вложени над 2 милиарда лева в бранша, коментира предприемачът

10:35 | 19.10.13 г.
Николай Вълканов: Рудодобивът отбелязва ръст всяка година

Рудодобивът у нас отбелязва ръст от близо 30% всяка година. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air един от големите предприемачи в минния бранш Николай Вълканов.

По думите му за света този ръст в сектора е около 7-8 на сто. През последните две-три години у нас пък са вложени над 2 млрд. лева в бранша.

По данните на КНСБ около 25 000 души работят в минно-добивната промишленост. Средната заплата в сектора е  1238 лева.

“Ние успяваме да работим в годините на криза добре, без да съкращаваме. Даже назначаваме нови хора. Запазили сме стандарта на хората, които работят при нас”, заяви Вълканов, който председател на СД на "Минстрой холдинг”.

Като възпитаник на Минно-геоложкия университет (МГУ) Вълканов помага и на висшето училище. Предприемачите в сектора набират кадри още от студентската скамейка, като университетът е произвел над 21 000 такива от момента на създаването си.

"Основната и голямата част от тях са намерили реализиция. Ние също правим реформи, но се съобразяваме с нашите потребители на кадри”, коментира ректорът на МГУ "Св.Иван Рилски“ проф. Любен Тотев.

"За развитието на сектора са необходими реформи в енергетиката", категоричен е Вълканов. Той допълни, че цената на въглищата трябва да бъде увеличена, каквото обещание даде и енергийния министър Драгомир Стойнев.

Николай Вълканов е на мнение, че добивът на шистов газ има потенциал за развитие у нас и ще намали цената на суровината в страната, както и ще раздвижи други сектори. Подобно е мнението му и за добива на уран в България, прекратен преди години.

Според него намалението от 5% на тока за потребителите не е било правилно, тъй като не се усеща от тях.
"Задържането на цената беше добър ход, но не трябваше да се намалява”, коментира Вълканов.

Още по темата вижте от репортажа на Кремена Кръстева и оператора Димитър Розов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още