IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минната стратегия е на финалната права

Очаква се стратегическият документ да бъде одобрен и да влезе в сила в началото на 2013 г.

17:37 | 29.11.12 г.
Минната стратегия е на финалната права

След няколкогодишно закъснение минният бранш най-сетне е на път да се сдобие с дългосрочна стратегия за устойчиво развитие.

Днес се проведе обществено обсъждане на подготвената от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма дългоочаквана минна стратегия. Основната цел е с документа да се гарантира стабилността на инвестиционната среда, да се установи прозрачна и ясна регулаторна и институционална рамка, както и ефективна система за контрол.

От минния сектор настояват за създаването на стратегически документ, с който да се очертаят необходимите законодателни промени, от около 15-на години. В един момент се очакваше стратегията да бъде готова в края на 2011 г. и да започнат поетапно да се разрешават наболели проблеми на бизнеса.

Новите очаквания са документът да започне да действа от началото на следващата година.

Предвижда се да се стимулира разработването на ефективни технологии за рационален добив и оптимално оползотворяване на невъзобновяемите природни ресурси.

Друг акцент в стратегията е управлението на отпадъците от минната индустрия и опазването на околната среда. Ще се работи и за повишаването на квалификацията на кадрите в сектора и осигуряването на безопасни работни места.

Предвижда да също така да бъде създадена национална геоложка служба към икономическото министерство, която да прави различни проучвания и да събира докладите от проучванията на всички частни фирми. Мисли се и за създаването на специален държавен фонд, със средства от който да се финансират геоложки проучвания.

От Българската минно-геоложка камара изразиха задоволството си от подготвената стратегия. Според изпълнителния директор на организацията Иван Андреев документът се подготвя в активен и конструктивен диалог с бизнеса.

Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още