IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Няма магическа формула за насърчаване на растежа

Няма противоречие между фискалната консолидация и икономическото развитие, заяви руският премиер

15:03 | 01.11.13 г. 2
Медведев: Няма магическа формула за насърчаване на растежа

Русия трябва да повиши кредитния поток към бизнеса с цел насърчаване на инвестициите и икономическото възстановяване. Това заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев в интервю за Ройтерс.

По думите му няма противоречие между фискалната консолидация и икономическото развитие. Медведев уточни, че правителството ще продължи усилията си за приватизация на "правилната цена".

Според Медведев приоритетът е растеж от не по-малко от 2 на сто през тази година след средния ръст от около 7% за десетилетието преди глобалната криза от 2008-09 г.

"Какво планираме да направим? Серия от мерки, разбира се, но няма магическа формула за насърчаване на растежа. Във всеки случай, ако има, ние не знаем каква е тя", заяви руският премиер.

"Нашите китайски партньори вероятно я знаят, за разлика от нас", добави още той, позовавайки се на по-високия икономически растеж на Китай в последните няколко години.

Според Дмитрий Медведев жизнено важна първа стъпка за правилното управление на 2-трилионната руска икономика е гарантирането на достъпни кредитни потоци.

Позицията му обаче се различава коренно от тази на новия шеф на централната банка Елвира Набиулина, според която евтините кредити не могат да помогнат на икономиката и може да имат дори обратен ефект.

Централната банка на Русия запазва основния си лихвен процент на ниво от 5,5% вече повече от година въпреки натиска за понижаването му.

Повече от интервюто на Дмитрий Медведев може да видите в материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Няма магическа формула за насърчаване на растежа", има такава само за спада !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
rmarkov
преди 10 години
"Какво планираме да направим? Серия от мерки, разбира се, но няма магическа формула за насърчаване на растежа. Във всеки случай, ако има, ние не знаем каква е тя", заяви руският премиер."Е как ще знае, като се осланя на неолиберализма и на такива изпуснати икономисти като наш Дянков.А сега сериозно. Искам да поканя екипа на Investor.bg на първия икономически форум в България, посветен на новите-стари идеи на модерната монетарна теория, който ще се проведе през следващата седмица в София, 9 ноември, събота.Ако г-н Медведев изпрати икономическите си съветници в София също да присъстват, Русия би знаела как да постигне по-висок растеж от този на Китай.Фейсбук страницата на събитието е тук: https://***.facebook.com/events/236189466538715/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още