IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Русия има нужда от нов модел на икономически растеж

Страната е по-защитена от неблагоприятно развитие на ситуацията в САЩ, но размерът на Резервния й фонд е недостатъчен, смятат от фонда

13:52 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Русия има нужда от нов модел на икономически растеж

За да постигне по-високо темпо на икономическо развитие, Русия се нуждае от нов модел на растеж, заяви постоянният представител на Международния валутен фонд в Руската федерация Бикас Джоши, цитиран от агенция Прайм.

„Моделът от последното десетилетие, базиран на използване на ненатоварени дотогава мощности в условията на ръст на цената на петрола, повече не може да бъде възпроизведен“, смята Джоши.

По думите му въпреки значителното стабилизиране на институциите за парично-кредитна и бюджетна политика недостатъчно благоприятният бизнес климат продължава да пречи на притока на инвестиции, които биха могли да активизират диверсифицирането и да подпомогнат разширяването на руската икономика.

„Дали руската икономика ще получи нов импулс, или ще продължи да стагнира, зависи от решенията, взети от държавното ръководство“, отбеляза той.

Представителят на МВФ в Русия напомни, че в доклада на финансовата институция се прогнозира растеж на руската икономика през следващите 5 години средно от 3,5% годишно. За ускоряването на това темпо Русия трябва да осъществи редица структурни реформи, убеден е той. За 2013 г. МВФ предвижда разширяване на руската икономика с 1,5%, а през 2014 г. - с 3%.

„Рисковете по прогнозата за Русия се запазват“, изтъкна Джоши. „Те се създават в недиверсифицираната структура на икономиката, в която делът на износа на енергоносители достига около 65% от износа на всички стоки“, аргументира се той.

Представителят на МВФ подчерта, че до момента Русия е пострадала много по-слабо от други държави с развиващи се икономики от нестабилността на финансовите пазари заради слабото си участие на тях и обема на резервите си. Страната е относително защитена и от влиянието на бюджетната криза в САЩ, която при негативно развитие на събитията ще окаже въздействие върху цялата световна икономика, добави той.

Дейността на американското правителство е частично блокирана от липсата на бюджет за новата финансова година, започнала на 1 октомври, а очакванията са, че на 17 октомври САЩ ще изчерпят наличните средства и могат да изпаднат в неплатежоспособност.

„В някаква степен Русия е по-изолирана и може би защитена, а разполага и с определени запаси, резерви, гъвкав обменен курс. Те ще помогнат на Русия да смекчи всякакви ефекти, които могат да дойдат откъм САЩ“, коментира Джоши.

Той обаче изтъкна, че настоящият размер на руския Резервен фонд при запазване на бюджетното правило е недостатъчен, за да изпълнява ролята на запас за черни дни. Той посочи, че бюджетната политика на Русия трябва да бъде обвързана с възстановяването на обема на тези резерви в средносрочна перспектива.

Бюджетното правило ограничава разходите, вземайки за основа средна цена на петрола за 5-годишен период, като всяка година то се увеличава с една година, докато достигне 10. Приходите в бюджета, получени от продажбата на петрол над тази цена, се насочват към Резервния фонд, докато той достигне 7% от брутния вътрешен продукт на Русия. При достигането на тази сума те се прехвърлят за попълване на Фонда за национално благосъстояние и за финансиране на инфраструктурни проекти в съотношение 50:50. Според плановете на руското правителство размерът на Резервния фонд ще варира между 4,4% и 4,1% от БВП през периода 2014-2016 г.

„По принцип политическите мерки трябва да отчитат заложената цел – 7% от БВП в Резервния фонд. Мисля, че това е правилна политика“, отбеляза представителят на МВФ.

Според него трябва да бъдат свити бюджетните разходи и да бъде реформирана пенсионната система, да бъдат усъвършенствани оценката и контролът върху инвестиционните разходи, както и да бъде реализирана постепенната приватизация на държавните компании, особено на тези с ниско съотношение на пазарната цена на акциите към чистата печалба. „Това ще даде възможност да бъдат възстановени не само резервните фондове, но и доверието, съдействайки за привличането на необходимите частни инвестиции“, обясни той.

При това Джоши подчерта, че Русия е износител на петрол и природен газ, „чиято икономика е изградена върху ресурси, които няма да съществуват вечно“. „Понижаването на цените на енергоносителите например, предизвикано от шистовата революция, може да има сериозни последици върху платежния баланс и бюджета на Руската федерация. Вследствие на тези резки промени националните фондове могат да бъдат изчерпани“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още