IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският сектор на услугите забави растежа си през септември

Руската икономика расте под потенциала си, смята анализатор от HSBC

15:11 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руският сектор на услугите забави растежа си през септември

Секторът на услугите в Русия е продължил да разширява активността през септември, но с по-бавен темп, сочат данните на британската финансова компания HSBC.

Индексът на непроизводствената активност в Руската федерация се е понижил до 51,5 пункта през деветия месец спрямо 51,8 пункта през август. Въпреки отстъплението измерителят остана над границата от 50 пункта, което разделя експанзията от контракцията, посочва MarketWatch.

По този начин третото тримесечие се превърна в най-слабото представилото се от перида април-юни 2009 г. със среден темп на растеж от 50,7 пункта. За сравнение, индексът отбеляза най-добрият си резултат преди 12 години – през октомври 2001 г., когато бе достигнато ниво от 56,2 пункта. Секторът на услугите е отговорен за около 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия.

"Проучването потвърждава, че руската икономика расте под потенциала си, като има възможността да продължи да натрупва повишение през следващите месеци", заяви главният икономист за Руската федерация в HSBC Александър Морозов.

"Както растежът на производството, така и новият бизнес придвижиха инфлацията нагоре. Същевременно обаче по-малкото доверие в развитието на бизнеса и очакванията на предприемачите в сферата на услугите намаляха до циклични дъна", посочи Морозов.

По думите му БВП на Русия ще се разшири с не повече от 1,5% през следващите 12 месеца. Оценката на експертите от HSBC се базира както на данните за икономическата експанзията, така и на очакванията за развитието на производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още