IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма част от фирмите за скрап преминали в сивия сектор

Необходими са минимум 1200 площадки за изкупуване на метални отпадъци, коментира Надя Съботинова от Българска асоциация по рециклиране.

14:38 | 12.12.13 г.
Голяма част от фирмите за скрап преминали в сивия сектор

България изостава от изпълнението на заложените цели по разделно събиране на отпадъци, коментира в ефира на Bulgaria On Air юристът на  Българска асоциация по рециклиране Надя Съботинова. Тя заяви, че с приемането на рестрикциите в Закона за управление на отпадъците от юли 2012 са останали около 900 площадки за изкупуване на метални отпадъци от общо 2300 преди това. 

По думите й това е под санитарния минимум, тъй като за страната са необходими най- малко около 1200 площадки, до които хората да имат достъп и да предават отпадъците си. Затварянето на площадките е оставило и 7 хиляди души без работа.

„Това е само за година, при положение, че не са влезли в сила двете най-големи рестрикции, които предстои да бъдат приложени в средата на следващата година, а именно физическите лица да не могат да предават отпадъците си срещу заплащане и въвеждането на безкасовото плащане“, коментира Съботинова. Тя допълни, че с въвеждането им секторът ще бъде доведен до колапс.

По думите й резултатът от приложението на мерките не е добър нито за държавата, нито за хората. От една страна, хората нямат достъп до площадките поради намаления им брой и изтеглянето им в индустриални зони. От друга - голяма част от компаниите, продължават да работят в сивия сектор, но остават в неравнопоставено положение спрямо лицензираните компании, тъй като не спазват редица изисквания - екологични, за банкови гаранции и т.н.

В резултат и по-голяма част от отпадъците не влизат в системата за рециклиране, а отиват към депата.

От следващата година общините ще плащат и по-големи такси за тон отпадъци, извозени към депата, коментира още Съботинова, което на свой ред ще се отрази и върху таксата смет за гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още