IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкупните цени на тютюна са се увеличили през последните години

Предложенията за въвеждане на лицензионни режими ще ограничат достъпа до българския пазар, твърди Николай Вълканов от ИПИ

10:02 | 07.01.14 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Николай Вълканов. <em>Снимка: Bulgaria on Air</em></p>

Николай Вълканов. Снимка: Bulgaria on Air

„Средните изкупни цени на суровия тютюн в последните години растат и това се дължи предимно на либерализацията на пазара“, каза в ефира на Bulgaria On Air икономистът Николай Вълканов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

В сравнение с Испания, Гърция и Полша цената на тютюна в България в евро е най-висока, уточни той.

„Ако човек слуша информационния поток и следи изказванията на политиците от ДПС, ще остане с впечатление, че изкупната кампания изобщо не е започнала. Това не е вярно, не е започнала само при ориенталския тютюн, по-конкретно сорта „Басма“. Много често се спекулира с цената в България, но лично аз нямам основания да вярвам на данните, предоставяни от бранша", коментира експертът.

"Считам, че коректни са данните на Евростат и на тях може да се вярва. Те красноречиво показват, че либерализацията на българския пазар работи. Специално през последните две години освобождаването на търговията от държавната намеса на практика позволи на повече играчи да се конкурират на нашия пазар и въпреки това се наблюдаваше повишение на цените“, обясни Николай Вълканов.

По думите му справедливата цена е тази, при която и двете страни са доволни да си стиснат ръцете. „Никой не е длъжен да си продава тютюна на цена, която не му харесва. Винаги може да потърси други алтернативи и варианти. Пазарът дава достатъчно възможности за реализация“, добави икономистът.

Според него предложенията за въвеждане на лицензионни режими ще ограничат достъпа до нашия пазар. „Няма икономическа логика и в идеята на БСП производителите да чакат до последно преди да продадат стоката си. Кой би купил развалена стока, нали и той след това трябва да я реализира“, коментира още Вълканов.

Той припомни, че към момента няма индикации, че изкупната кампания на ориенталския тютюн „Басма“ ще прескочи обещания краен срок за изкупуване - 28 февруари.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още