IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде 2014 г. за родния банков сектор?

Или с други думи - ще станем ли свидетели на още сливания и придобивания, ще расте ли още печалбата на банките и как ще им се отразят новите регулаторни правила

20:35 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каква ще бъде 2014 г. за родния банков сектор?

Банковият сектор спечели близо 585 млн. лв. през 2013 г. Пет години след началото на финансовата криза родният банков сектор отчете ръст в нетната си печалба от 3,11% спрямо 2012 г.

Сред най-големите банки по активи УниКредит е реализирала най-голяма печалба, въпреки че показателят се е понижил с 5,13% на годишна база. Положителният финансов резултат на Първа инвестиционна банка пък се свива с близо 11%. Печалбата и активите на Корпоративна търговска банка продължават да растат, съответно – с 26% и 20%.

Банка ДСК увеличава печалбата си със скромните 1,3%, а Обединена българска банка реализира положителен финансов резултат след колосалната загуба от около 41 млн. лв. през 2012 г. Сега Райфайзенбанк регистрира отрицателен финансов резултат от близо 44 млн. лв.

Нетната печалба на Юробанк България скочи с 436%, като застава пета в класацията за 2013 г. Именно за поделението на гръцката банка Eurobank, известно като Пощенска банка, витаят слухове, че може да бъде продадено. В интерес на истината преди време Европейската централна банка препоръча на банката на южната ни съседка да извърши преструктуриране заради тежката криза и дълбока рецесия в страната. Така остава да разберем дали Eurobank ще се раздели с поделенията си в Румъния и България.

Като цяло плановете за сливане на две от най-големите банки в Гърция – National Bank of Greece и Eurobank, претърпяха неуспех. Намеренията за консолидиране предизвика известни притеснения у Тройката кредитори – Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - за това, че сливането ще създаде банка, която ще е твърде голяма в съотношение с брутния вътрешен продукт на Гърция.

Ако трябва да прогнозираме каква ще бъде 2014 г. за банките в България, то може да я определим като година на консолидация, година с нови регулаторни правила и година, в която, според мнозина, е възможно лихвите да спаднат още заради намаляващата цена на кредитния ресурс.

След сделката между ПИБ и МКБ през октомври, в края на 2013 г. КТБ съобщи, че e подписала споразумение с IUB Holding SAS, изцяло дъщерна компания на глобалната група за финансови услуги Креди Агрикол, Франция, за придобиването на 100% от акциите от капитала на Креди Агрикол България ЕАД.

Българска народна банка нееднократно е заявявала, че насърчава консолидацията в сектора. След като бъдат внесени необходимите документи за одобрение, управление „Банков надзор” ще се произнесе за сделката в установените от закона срокове. Цената на сделката не е известна. А ПИБ може би е платила около 50 млн. лв. за МКБ.

Още една новост за банките влезе в сила от 1 януари тази година. С това може би се обясняват огромните загуби на някои от пазарните играчи. На 20 ноември правителството на Пламен Орешарски прие промени в Закона за кредитните институции (ЗКИ). Отпадна изискването за формиране на провизии за обезценки и за лоши кредити. Т.е. вече не е нужно да заделят допълнителни средства, с които да се презастраховат.

Друга тенденция, която според експертите се наблюдава и която също може би обяснява постигнатите финансови резултати. е обратното изкупуване на кредитни портфейли. За да прочистят балансите си, финансовите институции се разделяха с пакети от просрочени вземания, срещу които получаваха парични средства. Задължението за събирането на просрочените задължения падна върху трети компании - процес, известен като факторинг. Сега явно банките са принудени да откупуват портфейлите си, за да подобрят позициите си.

След всичко казано дотук - да очакваме ли по-високи печалби за банките през 2014 г.? Повече за състоянието и перспективите пред родния банков сектор можете да научите от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още