IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ли нова треска за злато?

Движението в цената на благородния метал може да се обясни с възстановяването на глобалната икономика, поскъпващите акции и ниската инфлация

20:14 | 11.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предстои ли нова треска за злато?

Днес фючърсите върху златото поскъпнаха до най-високото си равнище в последните три месеца, докато инвеститорите изчакваха първата официална реч на новия председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Конгреса.

Благородният метал се отправи към петата си поредна сесия на поскъпване, което е и най-дългата му печеливша серия от август миналата година насам. Движенията при златото може би се дължат на следните причини - възстановяването на глобалната икономика, поскъпващите акции и ниската инфлация.

Именно заради последната причина в последните години ценният метал изгуби привлекателността си като сигурно убежище срещу покачване на инфлацията. Инфлацията, която инвеститорите смятаха, че ще бъде породена от агресивните монетарни политики на водещите централни банки по света в крайна сметка не се случи – целите за прираста на индекса на потребителските цени остават далеч от официално заложените.

Така през 2013 г. ценният метал отчете първия си спад в последните 12 години. Поевтиняването на златото с близо 29% за изминалата година всъщност е най-силното понижение от 1981 г. насам.

Анализаторите са на различни мнения и дават разнообразни прогнози за бъдещето на благородния метал в средносрочен и дългосрочен план. Едни очакват златото да изгуби още от ценния си блясък, а други – да възстанови 10-15% от стойността си.

В последните дни обаче видяхме засилен интерес към златото. Първо, китайските трейдъри се активизираха след края на Лунната нова година. Само в първия ден на настоящата седмица 25,725 тона злато са били изтъргувани на борсата в Шанхай. Равнището е най-високото от май миналата година.

Други данни показаха, че през 2013 г. за седма поредна година Китай е най-големият производител на злато в света. През миналата година дори Поднебесната империя бе и най-големият потребител на ценния метал. Потреблението на злато в Китай скочи с 41% през 2013 г., за да превиши 1 000 тона за пръв път. За изминалите 12 месеца производството на злато в Китай е скочило с 6,2% спрямо предходната година до рекордните 428,163 тона.

Паниката на развиващите се пазари също бе причина за скок в търсенето на злато заради защитата, която то носи при неблагоприятни изменения и във валутните курсове.

Например, през 2013 г. Русия е увеличила с близо 13% добива на злато. В Турция златото пък е обект на засилена покупко-продажба. Причината се корени във факта, че към края на 2012 г. централната банка на южната ни съседка започна да приема и злато от търговските банки освен паричните средства, които те държат при нея. Казахстан също купува. Азербайджан, Тайван, Индонезия и Виетнам също.

Несъмнено обаче катализатор за движението на цената на златото ще бъде курсът на паричната политика на американската централна банка. Както знаем, поевтиняването на долара се разглежда като благоприятно за деноминираните в американската валута стоки, тъй като ги прави по-достъпни и съответно по-привлекателни за инвестиране от притежателите на други парични средства. Т.е. може да се очаква засилен интерес от страните с валути, различна от долара, а оттам – и цената да расте.

Ето кои според World Gold Council са 20-те държави с най-големи златни запаси към януари 2014 г.:

Държава Златни резерви (тонове)
1 САЩ 8 133.5
2 Германия 3 387.1
3 Италия 2 451.8
4 Франция 2 435.4
5 Китай 1 054.1
6 Швейцария 1 040.1
7 Русия 1 015.1
8 Япония 765.2
9 Холандия 612.5
10 Индия 557.7
11 Турция 506.3
12 Тайван 423.6
13 Португалия 382.5
14 Венецуела 367.6
15 Саудитска Арабия 322.9
16 Великобритания 310.3
17 Ливан 286.8
18 Испания 281.6
19 Австрия 280.0
20 Белгия 227.4


Повече за перспективите и предизвикателствата пред цената на златото вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air със Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Свилен Колев
преди 10 години
Заиграването с инфлацията идва от факта, че, когато се очаква покачване на инфлацията (или хиперинфлация в най-лошия случай), причинена, например, от увеличено парично предлагане, естествено е търсенето на златото като естествен хедж да се ускори. И обратно - когато имаме ниска инфлация (спадане на инфлацията), подобна защита не ни е нужда, съответно - не търсим и не купуваме злато (може би се продава в такъв случай). Възстановяването на глобалната икономика също е въпрос на позитивна или негативна гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
И аз питам, но обратното, какво са парите.А заигравките със златото, за мен са единствено да се поддържа илюзията, че има някакво отношени към парите, за да не питаме, какво са те.Иначе, златото в количества има значение само в междукорпоративните отношения, считай бившите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Бих ви препоръчал - когато не разбирате нещо, по добре не пишете за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Възстановяването на глобалната икономика, поскъпването на акциите и ниската инфлация СА ТРИТЕ ПОСЛЕДНИ НЕЩА с които може да се обясни поскъпването на златото. До сега ни се обясняваше, че инвеститорите продават злато, за да купуват акции. Откъде сега имат пари да купуват И злато И акции? А за възстановяване на глобалната икономика ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА СТАВА И ДУМА. Къде се възстановява икономиката, при положение, че имаме много лоши данни от САШ, Китайският растеж сащо намалява. А какво да кажем за Франция, Бразилия, Аржентина? България и Гърция да ги споменавам ли? Испания и Италия ли са дръпнали много напред. ДЕ ГО ТОЯ РАСТЕЖ? А това как ниската инфлация би могла да влияе на цената на златото ми е съвсем необяснимо. Ниска инфлация означава, че цените на кромидия лук, картофите, зелето, автомобилите, Ай фоните, таблетите, космическите кораби и стърганата ряпа НЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ много. Само златото, кой знае защо расте. Какво е златото? Стока ли е, пари ли е, или е нещо съвсем трето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още