IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: Отмяната на закона за ПЧП ще улесни корупционните практики

Държавата възпрепятства бизнеса и стимулира корупцията, смята експертът

11:03 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Отмяната на закона за публично-частното партньорство е поредният акт на правителството за улесняване на корупционните практики и наливането на пари в свързани лица и фирми, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air експертът Евгений Кънев.

"Изказването на министър Терзиева, която определи закона като неработещ и рестриктивен, показва абсолютно неразбиране на публично-частното партньорство", заяви Кънев.

Той посочи, че българската икономика е много малка и съответно са малко и проектите, за които може да бъде дадена концесия и чиито инвестиции да бъдат върнати единствено от пазара. Затова е нужен закон за публично-частното партньорство, който да регулира доплащане от страна на държавата, категоричен е Кънев.

По негово мнение инфраструктурата в България ще се подобри единствено с влизането на частен капитал, тъй като тези пари просто няма откъде другаде да дойдат. Но вместо да насърчава инвестициите чрез ПЧП, правителството ги възпира и проправя път за корупционни практики, смята Кънев.

За пример той даде облагането с ненужни такси на ВЕИ сектора и обсъждания нов закон за обществените поръчки, според който държавата директно ще възлага проекти на фирми без каквато и да е процедура.

„Засилват се вратичките и начините за наливане на пари в свързани лица, а новият закон за обществените поръчки се изготвя, въпреки различията с новата европейска директива“, каза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още