IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще изготви план за действие, ако Русия ограничи доставките на газ

Премиерът Арсений Яценюк обяви, че страната му е готова да купува руски газ на цена от 268 долара

19:44 | 05.04.14 г. 16
Автор - снимка
Редактор
Украйна ще изготви план за действие, ако Русия ограничи доставките на газ

"Украйна трябва да изготви план за действие в случай, че Русия ограничи или прекрати доставките на газ за страната". Това заяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк на заседание на правителството.

По думите му ходът на Москва да отмени отстъпките за доставка на синьо гориво е изцяло политически, като Яценюк заплаши, че Киев ще предприеме правни действия в случай, че преговорите за цената на газа се провалят.

Украйна смята за неприемлива цената от 485 долара за 1 000 кубични метра за рускиа газ и е готова да го купува на цена от 268 долара, добави Яценюк.

Вследствие на почти двойно завишената цена на синьото гориво Киев провежда разговори с европейските си съседи, включително и с Москва, която доставя "лъвския" пай от нуждите за бившата съветска държава.

„ Руското правителство, заедно с "Газпром", обяви безпрецедентно увеличение на цената на природния газ за Украйна, която възлиза на близо 500 долара за 1 000 кубични метра. Това е най-високата цена в цяла Европа. Това не е икономическа, а политическа цена. Русия не успя да нахлуе в Украйна с военна агресия, сега тя продължава своя план за нахлуване в страната чрез газа и икономическата агресия. Украйна е готова да купува руски газ на цената, която се договори в началото на годината – 268 долара, която е балансирана цена,” коментира още Яценюк.

Премиерът на Украйна подчерта освен това, че държавата му ще използва всички методи, включително международни правни мерки, срещу монополиста "Газпром" за регулиране на ситуацията.

Украйна, която се намира в икономическа криза, покрива половината от нуждите си с руски газ. Въпреки това отношенията между двете държави, които станаха враждебни след свалянето на Виктор Янукович от поста президент на Украйна и анексирането на Крим към Руската федерация, доведоха до най-лошата криза между Изтока и Запада след края на Студената война.  

Повече вижте във видео материала на Bulgaria on Air. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 3
stoyan.vartovski
преди 10 години
Не бъдете наивни - Европа няма реални алтернативи на газа от Русия и не може да ги има в близките две години. За добива на шистовия газ има много сериозни проблеми и опасности за околната среда и затова в Европа той няма да се развие, така както в САЩ (американците много ще страдат от този масов добив, и то много скоро - четете за технологиите и проблемите при добива на този газ). Още повече, че цената на шистовия газ е оправдана именно ако цената на природния газ в световен мащаб остане на сегашните равнища. Това означава, че Украйна не може да си осигури голямо количество евтин газ от Европа, така че ще й се наложи около 60% да си го купува от Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Подаръците свършиха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
Освен абра кадабра гас появи се друго не ви остава..хаха ама сами си го натресохте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още