IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите на развиващите се страни ще набират все по-голяма инерция

Подновява се интереса към кери трейдинга, отбеляза експерт

15:50 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валутите на развиващите се страни ще набират все по-голяма инерция

На фона на все по-подобряващите се позиции на паричните средства от развиващите се пазари спрямо долара някои валутни експерти предричат ​​интересен период за сегмента активи, който изгуби значителна инеция от началото на годината.

Според последните данни за март икономиката на САЩ е добавила по-малко работни места, отколкото икономистите прогнозираха. Новината постави под съмнение очакванията, че Федералният резерв ще намали с по-солиден темп покупките си на облигации и ще повиши лихвите си в близките месеци.

Американският правителствен доклад, както и други макроданни от света, раздвижиха валутния пазар в понеделник. По време на следобедната търговия щатският долар губи приблизително 1,9% спрямо бразилския реал, 0,6 на сто спрямо мексиканското песо, 1,4 на сто спрямо южноафриканския ранд и около 1% в сравнение с турска лира.

По думите на валутния стратег в IronFX Маршал Гитлър движенията са "изненадваща изненада", като според него подновен интерес се забелязва в т. нар. кери трейдинг. Въпреки че изгубиха част от привлекателността си в последните месеци, валутите от нововъзникващите пазари сложиха до голяма степен точка на тази тенденция.

"Някои валути започват да показват признаци, че могат да се борят за пореден път. Руската рубла и турската лира може и да са уязвими, но това не води до по-широка основа за разпродажби. Ако фундаментите в някои страни като Бразилия продължат да се развиват добре, можем да видим допълнителни възходящи движения на валутните пазари", отбеляза пред CNBC Катлийн Брукс от FOREX.com.

Пазарният стратег в IG Markets Евън Лукас се съгласява и добавя в свой анализ в понеделник, че инвеститорите ще се насочат сериозно към развиващите се пазари и то не само по отношение на валутния пазар.

През приключилата на 2 април седмица капиталовите пазари в нововъзникващия свят записаха първата си седмица на растеж на инвестициите в последните близо 8 месеца, показват данни на EPFR. Според тях са били отчетени с 2 млрд. долара повече вливащи се средства. Единствено азиатските фондове са продължили да отбелязват малки обратни изкупувания.  

Още за развиващите се пазари на Стария континент може да видите в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още