IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-мрачният ден за пазара на сливания и придобивания

В рамките на няколко часа се провалиха сделки на стойност повече от 100 млрд. долара

08:11 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-мрачният ден за пазара на сливания и придобивания

Вторник, 5 август 2014 г., най-вероятно ще бъде един от най-мрачните дни в историята на пазара на сливания и придобивания на Wall Street, пише Financial Times.

В рамките на няколко часа сделки на стойност повече от 100 млрд. долара се провалиха. Случилото се предизвика съмнения относно устойчивостта на бума на сделките, който наблюдаваме от началото на годината.

Първо 21st Century Fox оттегли офертата си за придобиване на Time Warner на стойност 71 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на 21st Century Fox Рупърт Мърдок отбелязва, че предложението е „значителен стратегически знак".

Изявлението, което идва само три седмици, след като Мърдок публично декларира интереса си от сделката, доведе до преждевременен край на поглъщането, което мнозина очакваха, че ще продължи няколко месеца.

Само за няколко минути след извънредната новина теориите за това, което реално доведе до твърдото решение на медийния бос, се увеличиха. Инвеститорите също бяха зле подготвени и изпратиха цената на акциите на Time Warner с 11% надолу в следборсовата сесия. За сравнение – книжата на Fox, които поевтиняваха след отправената оферта, снощи поскъпнаха с 6,7%.

Два часа по-късно слуховете, че мобилният оператор Sprint, контролиран от японския милиардер Масайоши Сон, е оттеглил своята неформална оферта за придобиването на конкурента T-Mobile US за около 30 млрд. долара, започнаха да се увеличават.

В този случай неуспехът се дължи по-скоро на политическа съпротива, отколкото на лоша комуникация. Въпреки че Сон никога не отправи формално предложение, той се изправи пред непоколебимата опозиция от регулаторните органи в желанието му да сключи сделка, която би сляла най-големите трети и четвърти мобилни оператори на САЩ.

През последните няколко дни неговото търпение най-накрая изтече. По този начин Сон сложи край на хипотетичната битка с Вашингтон, която води от края на миналата година. Решението изтри 15 на сто от пазарната стойност на Sprint, а акциите на T-Mobile US поевтиняха с 9%.

Американската аптечна верига Walgreens пък ще напредне в сделката по придобиването на останалата част от британската фармацевтична компания Alliance Boots за 10 млрд. долара. Миналата година Walgreens се сдоби с мажоритарния дял в Alliance Boots.

По-интересното е, че американската компания едва ли ще използва сделката, за да премести централата си в Европа с цел данъчна инверсия, т.е. да се възползва от по-ниските ставки на Стария контиеннт. Ако Walgreens избегне високия корпоративен данък в САЩ, компанията ще спести милиарди долари. Акциите на дружеството поевтиняха с 4,2%.

Министерството на финансите на САЩ, което не пропусна негативните новини, отново напомни, че не одобрява данъчните инверсии. Това увеличи спекулациите на Wall Street, че Вашингтон може по-рано да въведе закон срещу данъчните инверсии. А именно те се оказаха един от катализаторите на многобройните сделки по сливания и придобивания.

През последните шест месеца пазарът на сливания и придобивания нарасна значително. През юли стойността на всички сделки най-вероятно вече възлиза на над 2 трлн. долара. Но дори и без последните събития, вече бяха възникнали въпросителни относно продължителността на възхода.

Кои са катализаторите на сделките по сливания и придобивания? Какво е състоянието на пазара от началото на годината? Компаниите от кои сектори са най-активни? Отговор на тези и други въпроси даде Юлиян Гиков, който е управляващ директор на Райфайзен Инвестмънт България.

Той участва в седмичното пазарно предаване „Invest/Or“, което се излъчва всеки петък от 18 часа, на живо, по ТВ и радио Bulgaria On Air. Водещи са Свилен Колев и Димитър Вучев от Investor.bg.

Част I

Част II

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още