IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

145 км/час трябва да е средната скорост на влаковете в участъка между София и Бургас

Състоянието на "Българските държавни железници" в началото на мандата на служебния кабинет бе тежко, казва зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски

12:17 | 23.02.23 г.


Състоянието на "Българските държавни железници" в началото на мандата на служебния кабинет е било изключително тежко.

"Това, което заварихме, беше в критично положение - изпълнение на графика под 75%, постоянен недостиг на вагони и локомотиви. Поетапната намеса от наша страна, в посока подобряване на услугата, подобри това. В рамките на 5 месеца стигнахме до почти 95% изпълнение на графика през януари и февруари", заяви ресорният зам.-министър на транспорта Красимир Папукчийски в предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че властите са си поставили за цел 100% изпълнение на графика. "Наследството не е добро, но последните няколко месеца и усилията ни ще дадат резултат", посочи Папукчийски. 

Железопътният транспорт е транспортът на бъдещето, смята гостът и посочи предимствата: "Той е безопасен, сигурен и зелен. Железопътният сектор върви към зелената сделка. Той ще се наложи като най-екологичния транспорт, най-безопасния и най-сигурния". 

Одобрените инвестиции за следващия програмен период са почти 1,6 млрд. евро. "Нашата средна скорост ще бъде 145 км/час в участъка между София и Бургас. По Плана за възстановяване и устойчивост, който е в процес на изпълнение, държавата ни е кандидатствала по няколко проекта. Един от тях е доставка на нов подвижен железопътен състав, като са предвидени доставка на 25 електромотрисни влака, 20 пуш-пул влака и 7 двуетажни", обяви Папукчийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още