IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата за интермодалния терминал във Варна не е спирана

Търси се възможност за финансиране от бюджета на "Пристанищна инфраструктура", съобщи Николина Ангелкова

14:18 | 09.10.14 г.
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;<span style="font-size: 12px;">Министерство на транспорта</span></em></p>

Илюстрация: Министерство на транспорта

Процедурата за проектирането на интермодалния терминал във Варна никога не е била прекратявана и спирана. Това каза днес във Варна министърът на транспорта Николина Ангелкова, цитирана от БТА. Министърът обясни, че към днешна дата има класиран на първо място изпълнител.

По думите й утре изтича срокът за обжалване на процедурата и в зависимост от това ще се потвърди или не класираният на първо място.

Служебният министър обаче допълни, че най-важното по отношение проектирането на интермодалния терминал е липсата на финансиране.

Припомняме, че през септември Николина Ангелкова съобщи, че проектът ще бъде спрян, а решението е част от мерките на правителството за икономия на пари от бюджета. Средствата за проектирането на съоръжението са от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която обаче служебното правителството прекрати всички проекти с неподписани  договори до средата на септември. Строителството на обекта трябваше да тръгне през следващата година.

Днес Ангелкова заяви, че се търсят варианти терминалът да се финансира от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". По думите на служебния министър следващата седмица ще има яснота дали ще може да бъде осигурено такова финансиране.

Класираният на първо място в конкурса за проектиране на терминала е предложил цена 8 768 800 лева без ДДС, от които около 1,4 милиона са авансово плащане.

Министърът допълни, че за да бъде подписан договорът, е необходимо да бъде осигурено цялото финансиране. В противен случай трябва да се вземе решениеза прекратяване на процедурата и обявяване на нов конкурс.

Николина Ангелкова каза още, че след разговорите с представители на морския бранш са се обединили с общо решение за започване на подготовка на стратегия за интегрирана морска политика, която да обхване изцяло отделните сектори в морската индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още