IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eкоминистерството настоява пътят до плажа Болата да бъде затворен

Жителите на Българево плашат с масови протести

10:08 | 07.06.16 г.
<p>
	Болата е един от най-красивите плажове в България. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Болата е един от най-красивите плажове в България. Снимка: freeimages.com

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) настоява да бъде наложен пропускателен режим за каварненския залив Болата и да се спре достъпът на автомобили до плажа. Мотивите са, че мястото е част от природния резерват Калиакра и само по този начин могат да се опазят местната флора и фауна, съобщава вестник „24 часа“.

Заповедта да се затвори пътят до плажа предизвика острото недоволство на хората от съседното село Българево.

По искане на екоминистерството на Болата вече са съборени две стари и опасни сгради. Пътят към морето е бил затворен от бетонно съоръжение, но жителите на Българево го премахнаха и предупредиха за масови протести, ако им се забрани да ходят до залива. Според тях, забраната ще пречи на местния поминък и на туризма. 

Ограничи ли се достъпът на автомобили дотук, хората няма да дойдат на плаж, поради простата причина, че няма природна даденост - това е едно дере, в което няма как да се слезе без автомобил, казват местните.

Болата е един от най-красивите плажове в България и е сред най-красивите заливи в света. Той е много посещаван през лятото, включително и от чужденци. При струпването на толкова много хора и липсата на път до плажа може да се стигне до опасни инциденти.

"Дошли са тука туристи, някой падне, някой направи пожар, няма да има достъп нито до линейка, нито до пожарна, нито до гражданска защита, защото това са бетонни заграждения", каза Георги Георгиев, кмет на Българево.

Според МОСВ ограничителните мерки са свързани изцяло с опазването на природата. "Знаете, че това е район, който е изключително ценен от гледна точка на природната забележителност, това е резерват, който е с най-висша степен на защита по нашето законодателство“, каза Ивелина Василева, министър на околната среда и водите.

Жителите на Българево имат конкретни предложения как да се реши проблемът. За днес вече е насрочена среща с представители на министерството, областната администрация и община Каварна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още