IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Те ли ще бъдат IT лидерите на 2024 г.

Способностите на топ мениджърите да налагат нови технологии ще е определящо за дългосрочния им успех

12:13 | 14.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Те ли ще бъдат IT лидерите на 2024  г.

На другия полюс е визията на Google за промяна на света и думите на Лари Пейдж от май 2013 г., че до момента те са постигнали едва 1% от това, което е възможно да се направи с информационните технологии! Другият човек, който променя света, безспорно е Безос. Неслучайно един от първите инвеститори в Google e... Безос.

Определящо за бъдещето на компанията е как самите служители оценяват своите изпълнителни директори. Много интересни резултати може да се намерят в последното изследване за 50-те най-добри шефове за 2014 на Glassdoor, което включва дори непублични компании. Според него най-одобряваният изпълнителен директор е Джеф Уейнър (LinkedIn) с максимален рейтинг от 100%, на 10 място с 93% одобрение са Пейдж и Зукърбърг, на 18 място е Тим Кук с 92%, на номер 20 е Джон Донахо с 91%, на 33-то е Безос с 86%

В класацията не попада Хейстингс и очаквано - Дик Костоло. Неприсъствието на Дарън Хюстън и Сатя Надела е оправдано, защото те поемат компаниите си през 2014 г.

В друго изследване от 2014 г. на най-реномираното в света списание за топ мениджмънт HBR показва, че на 1-во място е Безос, а на 23 място е Хейстингс - този, който осъществява революция с автоматизираното изпращане на DVD по пощата към милиони потребители, а след това прави също революция със стрийминг бизнеса. Основният показател, по който се провежда проучването, е възвращаемост на инвестицията по време на управлението на изпълнителните директори. В класацията са включени компании от цял свят.

Друг полезен индикатор за атестиране на изпълнителните директори е причината, поради която продават акции от компанията, която управляват. По принцип продажбите могат да ни покажат до каква степен директорите вярват в бъдещето на компаниите си, но трябва внимателно да се анализират фактите.

Зукърбърг е емблема за изграждане на бизнес не заради парите и поради тази причина той не изпитва страх от загуба на спечеленото до момента. Малко хора на планетата могат да откажат без преговори, 1 млрд. долара. Офертата за Facebook идва две години след създаването на компанията (2006 г.), а по това време приходите са едва 30 млн. долара и се трупат загуби. Този различен поглед към парите има предистория - още като ученик Зукърбърг отказва 1 млн. долара, предложени му от Microsoft и AOL, за да доразвие създаден от него софтуер за музика. На фона на тези факти в края на 2013 г. той  продава акции за около 2,3млрд. долара от Facebook … поради данъчни причини.

По различен начин стоят нещата с Джеф Уейнър и неговите редовни продажби - само между 2 септември и 7 октомври (2014 г.) той е продал акции на стойност 19,2 млн. долара, което е значителна сума на фона на оставащите му акции от LinkedIn (на стойност 41,5 млн. долара). Тези цифри определено ни карат да си замислим - вярва ли Джеф Уейнър в бъдещето на бизнеса си?

В медиите не се шуми около Дарън Хюстън, обаче прави впечатление, че преди да поеме компанията, той ръководи Booking.com (основният източник на приходи на Priceline). Това показва, че той може да помогне много за развитието на организацията, защото има силна синергия между всички продуктите на Priceline. Не такава обаче е ситуацията при Сатя Надела. Преди назначаването му през февруари 2014 г. за главен изпълнителен директор на Microsoft, той е отговорен за бизнеса със сървъри, като това е само част от многото разнородни продукти на софтуерния гигант и пред него стои тежката задача да “реформира” повечето продукти, без да губи доходи.

И така, наличието на достатъчно ясна и амбициозна визия и способността на СЕО-тата да налагат нови технологии ще е определящо за това как ще се представят компаниите им през 2024 г. По тези критерии и използвайки всички факти, описани по-горе, може да разделим ръководителите на 3 групи.

В първата ще бъдат тези, които са в най-добри позиции сега да се превърнат в IT лидерите на 2024 г.. Това са Пейдж (Google ), Безос ( Amazon) и Зукърбърг (Facebook).

Във втората група са ръководители с добри шансове - Хейстингс (Netflix), Тим Кук (Applе), Джеф Уейнър (LinkedIn), Дарън Хюстън (Priceline).

В третата група са тези с по-малки шансове - Дик Костоло (Twitter), Сатя Надела (Microsoft). Логично е да сложим в тази група и бъдещите ръководители на Paypal и Ebay (поне засега).

В заключение може да твърдим, че компаниите на “основателите” имат по-големи шансове да бъдат сред водещите през 2024 г., при положение , че някой от тези визионери не подаде оставка.

Бъдещето на всяка една компания обаче в голяма степен зависи и от това дали продуктите ѝ са в сегменти, които са позиционирани правилно и лесно се адаптират към технологичните промени. Това със сигурност ще определи начина, по който ще се представят организациите от портфолиото през 2024 г.

(следва продължение)

Материалът е част от поредицата  „Как да инвестираме? Съветите към синовете ми!” от Любомир Леков, основател на Инвестор.бг

 

*CEO - chief executive officer (главният изпълнителен директор)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 9 години
Да,разликата в цените на акциите на компании в СП500 управлявани от създателите си и от професионални мениджъри била 480 %.Явно парите като заплати не могат да купят визия и резултатност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 години
докато компаниите се управляват от основателите им ще са лидери на пазара, заминат ли си и дойдат ли някви мениджъри-бюрократи всичко свършва.До колегата под мен Майкрософт не е още дойна крава, не и докато Били има общо с нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
След 10 години може би част от тях все още ще са лидери, но след 20 години едва ли. Нека си спомним къде са сега лидерите в IT сектора през 90-те години.Историята не познава много примери на постоянно иновативни компании. В един момент иновативната компания се превръща просто в една дойна крава, като Майкрософт или във фалирала компания като Нокия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
ама снощи на Twitter им резнаха крилцата... Костоло май верно няма да е сред топ лидерите. Иначе при него интересното е, че е бил уволнен от съветник към борда на компанията през 2010 година. Тогава е изпълнявал длъжността главен оперативен директор, като причината за отстраняването му била вярването на съветник, че той би попречил на намирането на нов кандидат за СЕО. По същото време бордът на директорите бил много разочарован от тогавашния шеф Евън Уилямс. Малко след това обаче бордът променил решението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Любомир Леков
преди 9 години
Благодаря за добрите думи! Разчитам много и на всички критики и препоръки, за да подобря полезността на написаното от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Поредният готин анализ на Леков. Дано стане традиция да го четем тук! Поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още