IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков би предложил учебната година да започва на 5 или 6 септември

Ако здравното министерство реши да затвори училищата по-рано от предложеното, ще го направи, заяви министърът на образованието

10:45 | 19.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Началото на учебната година трябва да бъде изтеглено напред, защото е „по-гъвкаво“. Това посочи по Нова телевизия министърът на образованието Николай Денков. Той е наясно, че за това трябва да се убедят и родители, и ученици, и учители.

„Ще го обсъждаме, ще видим коя е най-подходящата дата. Става въпрос за около десетина дни по-рано. Бих предложил учебната година да започва от 5 или 6 септември”, заяви той. Кое е по-важно - септемврийското море или образованието, попита риторично министърът.

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, както и учителите, обясни министърът на образованието.

Вчера той обяви, че ще предложи допълнителни почивни дни между двата срока на учебната година - в седмицата от 31 януари до 4 февруари. По този начин учениците ще имат общо девет календарни дни ваканция.

Съображенията му за това предложение са свързани с учебния процес изцяло. „Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано, ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето”, уточни министърът. 

Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход. „Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%”, каза министърът.

Просветният министър отново потвърди, че оценките за първия срок на учениците могат да бъдат оформени в електронна среда. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а досега това било само препоръка. „Тази препоръка беше при спадането на вълната. При положение, че в момента вървим в друга посока - тя вече не е съвсем адекватна, защото създава друго напрежение”, заяви Денков. В момента онлайн учат около 15% от учениците.

През лятото ще се компенсират пропуснатите знания с допълнителни занимания, посочи още Николай Денков и уточни, че до 30 юни малките ученици могат да останат, ако имат нужда от занимания с учителите. А за останалите ще има допълнителни форми - като например "Отново заедно".

Има натрупване на дефицити сред учениците, отчете още просветният министър. Според него това трябва да се компенсира с извънкласните форми за социализация, с допълнителни занимания по спорт, с култура и изкуства.

Министърът коментира и тестването на учениците, посочвайки, че това е една от мерките, която трябва да се прилага. А решението колко пъти седмично децата да се изследват е на Здравното министерство. „Ако имаше тестове за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не означава, че тестването веднъж е излишно”, каза Денков.

Той допълни, че карантинирането не става след изследването в учебните заведения. „Само за последния един месец броят на положителните тестове в училищата се е увеличил 10 пъти почти. Това показва, че те са започнали да хващат вълната”, каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
irish
преди 2 години
Тук е до 2 часа. Там е до 4. Свършват на 27.Юни , започват на 27(или 28).Август
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ейй, ще прецакаш евтиното гръцко море... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Да, в другите държави, имат друга математика... Кажи кой учебник е копиран? На всички пише кои са авторите, кой ги издава и тн. Какво се тормозят децата, не се ли тормозят повече, ако имат 7 часа на ден (до колкото помня, това е до 2 следобед), вместо да имат повече дни, да осмислят материала? У нас просто се учи по-малко в сравнение с други държави. И ако за вас тук е Африка, защо не отидете да живеете на друго място? Всичко е такова, каквото си го направите, ако не ви харесва публичното образование, може да пратите децата си на частно училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
kinshasa
преди 2 години
А не трябва ли първо системата да се уеднакви и след това да се тормозят децата?Разбра се, че тук не е света, а по скоро Африка!Май не сте в България, за да правите подобни коментари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kinshasa
преди 2 години
***!Какъв е смисълът от подобно решение?Тя годината е загубена!Вдигнете нивото на учебните програми, а не тормозете децата.Искам да пуснат една задача за 4-ти клас от математиката в НС, да видим, колко депутата ще я решат - може би само тези с академични титли.Пратих подобна на приятели - инженери, ми всички ми казаха, че не получават отговора, който е зададен!?!?!? Аз също не разбрах, какво се иска от децата да намерят!Копират се чужди учебници, без да се осмисля, че системата там е друга, учат по други технологии и правила.Горките ученици, както винаги в нашата родина - не се търси подобряване, а се търси паричното облагодетелстване.Иновативни авоари, бързо усвоени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
За море са Юли и Август, а Септември си е за училище. Така е навсякъде по белия свят, нека и ние най-после да се изравним с останалите. Най-добре е начало на учебната година на 01.Септември и край на 15.Юли., с лятна ваканция отмесец и половина, това е масовата практика по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още