IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН предлага 2032 лева средна заплата за учителите

Образователното ведомство ще настоява пред социалните партньори увеличението да стане от 1 септември

11:21 | 11.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Средната учителска заплата от 1 септември да стане 2032 лева, а непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв. Това ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на социалните партньори в средното образование с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет, съобщиха от образователното ведомство.

На 6 юни МОН поиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лева допълнително за предучилищното и училищното образование. Първоначално тази сума остана извън разчетите за промяна в закона за бюджета, но впоследствие депутатите гласуваха 150 млн. лева  за увеличение на възнагражденията, за издръжка и храна, както и за национални програми.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. За обезщетения на напускащите образователната система ще се изплатят 35,1 млн. лева допълнително. Над 1,2 млн. лв. повече се отпускат за ученически стипендии.

С 20% се повишава добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са предвидени почти 5,5 млн. лева. За компенсиране на по-високите разходи за храна с още 5 млн. лева се вдига нормативът за целодневната организация на учебния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи. Това ще струва на държавата над 26 млн. лева допълнително. С 31% ще се увеличи нормативът за издръжка на дете в детските градини. За това са предвидени почти 22,5 млн. лева.

Investor.bg припомня, че от 1 април стартовата учителска заплата беше повишена до 1415 лева – увеличение със 155 лв., или с 12,3% в сравнение с тогавашния стартов размер. Със същия процент бяха вдигнати и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова се увеличиха и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още