IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ започва извънреден отчет на електромерите

Компанията ще приема и декларирани от клиентите показания на електромерите към края на юли

13:25 | 28.07.15 г.
ЧЕЗ започва извънреден отчет на електромерите

Във връзка с очакваните нови цени на електроенергията, които ще влязат в сила от 1 август, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД започва извънредно отчитане на електромерите на  клиентите, съобщиха от компанията.

Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството, информация може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010.

Заради отчитането компанията ангажира допълнително 327 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни – на 1 и 2 август.

Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени, уточняват от компанията.

Клиентите имат възможност и сами да отчетат показанията на електромерите си на 31 юли, като самоотчитането не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, трябва да направят своя отчет на 31 юли и да подадат данните към компанията между 1 и 5 август през сайта www.cez.bg, меню „Самоотчет“, по електронната поща на адрес zaklienta@cez.bg, на денонощната телефонна линия и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Те трябва да посочат данните от електромера по всички тарифи, дата на самоотчет, клиентски номер, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за който се декларират показания.

Фактурите през месец август ще съдържат две стойности за използваната електроенергия – по стари и по нови цени.

От EVN България също съобщиха, че клиентите на дружеството имат възможност да отчетат своя електромер към 1 август и да предоставят данните на компанията. 

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си към 1 август в декларация, която се подава в удобен за клиента EVN Офис (декларацията се предоставя и попълва на място). При попълването ú е необходимо да бъдат посочени ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер.

При предоставяне на данните от самоотчета дружеството ще вземе предвид показанията и ще фактурира консумираната електроенергия до 31 юли 2015 г. включително по старите цени, а от 1 август 2015 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР.

Предоставянето на декларациите ще се извършва от 3 август до 5 август включително.

За всички клиенти, които не са пожелали да отчетат сами електромерите си, ще важи следният принцип, който от EVN прилагат при смяна на цени: Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юли 2015 г. до 31 юли 2015 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период. Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 август 2015 г. до датата на отчитане през август 2015 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още