IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите, които не излязат на свободния пазар, няма да плащат по-скъп ток

КЕВР преглежда заявленията на ВиК-дружества за по-висока цена на водата

16:50 | 03.02.16 г.
Потребителите, които не излязат на свободния пазар, няма да плащат по-скъп ток

Потребителите, които не излязат на свободния пазар след въвеждането на стандартизираните товарови профили, няма да плащат по-скъпо за ток, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти, пише БТА.

Потребителите ще останат в режима, в който са и сега, поясни той и припомни, че ценовото решение на регулатора е в сила до 1 юли. Очакванията са, че стандартизираните товарови профили ще бъдат окончателно оформени до април. Те са в основата на либерализацията на енергийния пазар, защото ще помогнат на търговците да изготвят оферти за потребителите.

Във връзка със заявленията на различни ВиК дружества за повишаване на цените, Иванов каза, че КЕВР ще се произнесе по всяко от тях. В момента е актуално да завършим с т. нар. допълнени бизнес планове, които да бъдат валидни за 2016 г., отбеляза той.

По думите му новите бизнес планове на ВиК дружествата, които ще бъдат в съответствие с двете новоприети наредби - за цената и за качеството на водата, започват да действат от 1 януари 2017 година.

Таванът на цените беше свален от 4 процента на 2,5 процента от средномесечния доход на домакинствата в съответния район, където оперира ВиК, припомни Иванов. Намерения може да има всякакви, важно е какви ще са решенията, каза председателят на КЕВР.

Той даде за пример електроразпределителните дружества и други компании, които през 2015 г. са заложили цени, според които токът е трябвало да поскъпне двойно. Електрическата енергия не се увеличи дори с 2 процента, припомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още