IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Манчев: Най-изгодно е да направим и АЕЦ „Белене“, и блок в Козлодуй

Росатом има интерес да построи и експлоатира централата в Белене, а след това да продава част от произведения ток на свободния пазар

13:41 | 16.06.16 г. 32
Б. Манчев: Най-изгодно е да направим и АЕЦ „Белене“, и блок в Козлодуй

След решението на Арбитражния съд за България ще е най-изгодно да направи и АЕЦ „Белене“, и нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това коментира пред журналисти по време на ядрената конференция „Булатом“ Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум и изпълнителен директор на "Риск Инженеринг".

Компанията беше подизпълнител на "Уорли Парсънс", наета да извърши инженерно-архитектурните дейности по втората ни ядрена централа.

Според Манчев България има нужда от нови ядрени мощности и затова е добър вариант да бъдат осъществени и двата проекта, но без да има държавни гаранции и обвързаности с цената на тока, произвеждан от тях.

Изчисленията му показват, че максималната цена на АЕЦ „Белене“ може да бъде 10,5 млрд. евро. Според него цената може да се понижи спрямо първоначалните сметки, защото стойността на рублата е паднала, но всичко е въпрос на преговори с руската страна. Дори и след произнасяне на Арбитражния съд е възможно да се водят преговори между България и Русия за постигане на споразумение по проекта, посочи Манчев.

Цената на централата всъщност ще бъде определена от цената на привлечения капитал за нейното изграждане, уточни още той.

Според него „Росатом“ има интерес да построи и експлоатира централата в Белене, а след това да продава част от произведената електроенергия на свободния пазар. Подобен е принципът на работа в АЕЦ „Акую“ в Турция.

Друг дискутиран вариант за произведеното оборудване за централата е то да бъде препродадено. Богомил Манчев посочи, че единствената възможност е то да бъде продадено на Росатом. В момента в три държави се строят централи със същата технология - в Иран, Индия и Йордания.

Оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“, не може да бъде ползвано за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, защото процедурата по одобрение и лицензиране ще започне отначало. Технологията е различна и ще трябва ново одобрение - вече не на площадката, а на технологията, обясни Манчев.

Представители на Росатм отказаха коментар за арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. Руската корпорация изпрати официално становище, с което изказа своето удовлетворение от решението на съда. От компанията потвърждават сумата от 620 млн. евро, като в нея се включва не само цената на оборудването (550 млн. евро), но и компенсация за лихви, съдебни разходи и адвокатски хонорари.

Тази сутрин стана ясно, че Арбитражният съд в Женева е осъдил България да плати поръчаното, но невзето оборудване на АЕЦ „Белене“. Стойността му е 550 млн. евро.

Строителството на АЕЦ „Белене“ беше спряно с решение на Министерския съвет, а по-късно и потвърдено от Народното събрание. Ако се стигне до размразяване на проекта, решението отново ще трябва да е на кабинета, а парламентът да го одобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 21 rate down comment 9
mepps
преди 7 години
Ти си в сериозна заблуда човек! Проблемът ти е, че въобще допускаш, че олигарсите и политиците, свързани с енергийната мафия мислят и ги интересува какво ще става в България след 10-20 години. Не, тях това въобще не ги интересува. Всеки се интересува от това да пипне сухото тук, сега и на момента, а какво ще става след 20 г....твърде е далеч, за да го мислим. Та, ако ти сериозно мислиш, че в БГ трябва да се строят атомни централи, защото трябва да мислим за бъдещето, ами то тогава дай да рестартираме Кремиковци, сигурно е останало още руда под земята и поколенията след 10-20 години ще се радват на изобилие и икономически растеж, благодарение на експорта ни на суровици. Егати, колко мъка и невежество има в нашата държава. Ако Можеше да произвеждаме електричество, като впрегнем излишните умове на нацията, щяхме да сме първенци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 9
redcretin
преди 7 години
България не е Росатом, в интерес на народа е да се спре с това безумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 19
Invcom
преди 7 години
Ами колеги ще ви кажа само, че ако до преди 25 години бяхте казали на някого, че България ще купува турски домати и краставици със сигурност щеше да ви се изсмее. Сега на някой прави ли му впечатление че купуваме турски домати и краставици ?? Това е нещо най-нормално на пазара нали ?? Еми същото ще стане и с електроенергията, след 10-15 г. като затворим ТЕЦовете ще купуваме турска атомна енергия и на никой няма да му прави впечатление... *** народ - слаба държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
да и може ли да си толкова некадърен и ***??? ЗАЩО ИМАШ ТИ СЛЪНЦЕ, ВЯТЪР И ВОДА??? ЗА ДА ГОВОРИШ ЗА ЧЕРВЕН ЕВТИН АТОМ .. ХАХАХАХАХАТА ТИ БЪЛГАРИН ЛИ СИ ВЪОБЩЕ .. НЕКАДЪРЕН ЧЕРВЕН ***!!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 5
Ironhorse
преди 7 години
Момко,всяка страна е различен пазар.Ние имаме СЕГА излишък на мощности и той е около 500% от ползваната сега енергия.За англичаните не знам, но за нас в България е така.А и строежът им още не е почнал !!!Освен това, Англия иска нов АЕЦ, защото след 2020 трябва да изведе едва ли не всички построени атомни блокове.Така че преди да пишеш, прочети, помисли (това е трудната част), после осмисли (невъзможна част за чугунориата) и едва тогава се изхождай по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 25
vzhekoff
преди 7 години
Пълни глупости са това, ако те слушаха теб англичаните, нямаше да строят две чисто нови АЕЦ на 150 и 100 км от Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
IMRO
преди 7 години
За Богомил Манчев :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 3
IMRO
преди 7 години
Манчев иска да му папа фирмата. Каквото трябва ще каже - че земята е плоска, че север е юг, че снегът е черен, няма изобщо какво да го обсъждаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 2
пасъм
преди 7 години
За КОГО е най-изгодно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 10
Ironhorse
преди 7 години
IИ на кого ще се продава произведеният ток ?!Само за първото тримесечие Бългхария е намалила с 50 % износа на електрическа енергия ЗАЩОТО, Гърция и Турция са натоварили на 100% газовите си електроцентрали, защото цената на газа се срути.Да не говорим, че потреблението на енергия в България е паднало на 50 % от 1989г., по ред причини, повечето хубави.Да не говорим, че всяко ново производство е ЗАДЪЛЖЕНО да изгради ВЕИ мощност за задоволяване поне на 10 % от нуждите си, а за новите технологии спестяващи електроенергия няма да отварям дума.Да не говорим, че домакинствата масово вече са с енергоспестяващи лампи, а идва ЛЕД осветлението, което сваля консумацията още три пъти.Вижте само телевизорите, та те вече са с мощност до 300 вата, като работят в диапазаона между 100 и 200.В цял свят се вижда краят на супер концентрираните енергоизточници, само манчев сънува централи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още