IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Манчев: Най-изгодно е да направим и АЕЦ „Белене“, и блок в Козлодуй

Росатом има интерес да построи и експлоатира централата в Белене, а след това да продава част от произведения ток на свободния пазар

13:41 | 16.06.16 г. 32
Б. Манчев: Най-изгодно е да направим и АЕЦ „Белене“, и блок в Козлодуй

След решението на Арбитражния съд за България ще е най-изгодно да направи и АЕЦ „Белене“, и нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това коментира пред журналисти по време на ядрената конференция „Булатом“ Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум и изпълнителен директор на "Риск Инженеринг".

Компанията беше подизпълнител на "Уорли Парсънс", наета да извърши инженерно-архитектурните дейности по втората ни ядрена централа.

Според Манчев България има нужда от нови ядрени мощности и затова е добър вариант да бъдат осъществени и двата проекта, но без да има държавни гаранции и обвързаности с цената на тока, произвеждан от тях.

Изчисленията му показват, че максималната цена на АЕЦ „Белене“ може да бъде 10,5 млрд. евро. Според него цената може да се понижи спрямо първоначалните сметки, защото стойността на рублата е паднала, но всичко е въпрос на преговори с руската страна. Дори и след произнасяне на Арбитражния съд е възможно да се водят преговори между България и Русия за постигане на споразумение по проекта, посочи Манчев.

Цената на централата всъщност ще бъде определена от цената на привлечения капитал за нейното изграждане, уточни още той.

Според него „Росатом“ има интерес да построи и експлоатира централата в Белене, а след това да продава част от произведената електроенергия на свободния пазар. Подобен е принципът на работа в АЕЦ „Акую“ в Турция.

Друг дискутиран вариант за произведеното оборудване за централата е то да бъде препродадено. Богомил Манчев посочи, че единствената възможност е то да бъде продадено на Росатом. В момента в три държави се строят централи със същата технология - в Иран, Индия и Йордания.

Оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“, не може да бъде ползвано за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, защото процедурата по одобрение и лицензиране ще започне отначало. Технологията е различна и ще трябва ново одобрение - вече не на площадката, а на технологията, обясни Манчев.

Представители на Росатм отказаха коментар за арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. Руската корпорация изпрати официално становище, с което изказа своето удовлетворение от решението на съда. От компанията потвърждават сумата от 620 млн. евро, като в нея се включва не само цената на оборудването (550 млн. евро), но и компенсация за лихви, съдебни разходи и адвокатски хонорари.

Тази сутрин стана ясно, че Арбитражният съд в Женева е осъдил България да плати поръчаното, но невзето оборудване на АЕЦ „Белене“. Стойността му е 550 млн. евро.

Строителството на АЕЦ „Белене“ беше спряно с решение на Министерския съвет, а по-късно и потвърдено от Народното събрание. Ако се стигне до размразяване на проекта, решението отново ще трябва да е на кабинета, а парламентът да го одобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 4
Дянков
преди 7 години
Най-добре е,да се продаде оборудването на Росатом с един лев печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 5
tolex
преди 7 години
На червените *** им дай само да крадат. За тях винаги е изгодно, когато има какво да "усвоят" за себе си, на чужд гръб.А конкретно за Манчев - за него ще е изгодно и на Луната да построи няколко АЕЦ-а, стига само да му дават пари. Даже и на Марс може. Долен продажен ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 7
Ironhorse
преди 7 години
Моля от уважение към Вас ...Спрете да търсите измислени доводи, за да защитите незащитимата си теза.Достойно е и е мъжко да признаеш, че не си прав ...Считам, че не сте ***, а разумен човек.Човешко е да се греши, само онези от Северна Азия са безгрешни, но пък те не са хора, да не говорим за богове ...Лек ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 7 години
Знаеш ли колко лесно се обръща твоята прогноза ? С малко публикации в стил - "Тец Марица Изток 2 е най-големия замърсител в Европа" . Нещо като "Дизелгейт" :) :) :) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 7 години
п.п България ще се нуждае от нова мощност една след 2037 година - ако потреблението остане същото и няма голямо засушаване :) Щот ако се позасуши ще трябва да се строят върхови и балансиращи централи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 4
Ivan.r
преди 7 години
"чугунориат" хахаха, добро. Това се нарежда до тролетариата в арсенала.По темата, няма да е зле да погледнем графиката, която АЕЦ Козлодуй ни дава:http://***.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=production&p1=electrical_reports Добре е да се вземе предвид обстоятелството, че тоя АЕЦ вади към 1/3 от общо потребената енергия в страната със своите 2 гигавата мощност. Добавянето на още един блок (1 гв) + стоежа на 2 блока в Белене (2гв) ще увеличи производството на ток до над 70 %, създавайко сериозен свръхкапацитет. Добавяме и някаква примерна цена от 4 млрд долара на реактор, това е добра рецепта да се пръсне и без това ужасния баланс на НЕК. Такъв гигантски проект може да бъде направен само при икономически бум - 10тина години по 10 % ръст, каквито на хоризонта аз поне поне не виждам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 6
Ironhorse
преди 7 години
Акото .... мирише и цапа *** !!!Козлодуй се проектира 5 и 6 блок да работят поне до 2040 годинаВъглищните централи ще работят поне още 30 !!! години по прогнози на ЕК.Така че, оставаш само с миризмата и изцапаните ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 7 години
1. :) кат каза за четенето - прочете за въглеродните емисии и бъдещето на въглищните централи ?2. надявам се че правиш разлика между - базови , подвърхови и върхови централи като говориш за инсталирани мощности ?Та ако прочетеш това което съм написал ще разбереш че ако се увеличи базовия товар на потреблението ние лесно ще се окажем с недостиг на базови мощности като хипотеза защото те към момента те са ТЕЦ и АЕЦ други измислени няма към момента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 6
Ironhorse
преди 7 години
Данните са ти леееко неточни с около 2000 мега вата.България СЕГА има инсталирани мощности за близо 14 000 мега вата.Ето справка за консумацията на ток http://***.tso.bg/default.aspx/bgКакто се вижда тя се колебае между 3 и 4 000 мега вата.Тенденцията е за спад в потреблението !!!! както на вътрешния пазар, да не говорим за износа.Така че, заедно с Мавито вземете , прочетете, доберете се до данни и пак пишете.България ще се нуждае от нова мощност една след 2037 година !!!!Дотогава, технологиите ще са отишли на съвсем друго равнище, както за потребление, така и за производство на електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 9
data
преди 7 години
Мощностите преди да закрият ТЕЦ Варна бяха около 12 хил мч. по спомен . Зимата консумацията стига до около 8 хил мг.ч. при студена зима , лятото около 4-5 - демек презапасяването е макс 100 % .п.п. Мави в случая е 100 % прав - ако ел колите се наложат ще има нужда от големи базови централи като най подходящите централи в случая ще се окажат атомните освен ако не измислят нещо друго до тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още