IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Първанов препоръчва директни разговори с Москва за газовите доставки

Резултатите от конференцията за газовия хъб са "доста скромни", смята лидерът на АБВ

16:31 | 07.09.16 г. 3
<p>
	Георги Първанов. Снимка: <em>АБВ</em></p>

Георги Първанов. Снимка: АБВ

Лидерът на АБВ и президент на България (2002 - 2012 година) Георги Първанов препоръча директни преговори с Русия за реализацията на доставките на природен газ. Тези срещи трябва да се осъществят възможно най-бързо, защото в "енергийната дипломация загубата на темпото може да се окаже фатално".

За него тристранни разговори на ниво ЕК, България и Русия са неработещи и "първо трябва да си свършим работата сами". "Телефонните разговори не са достатъчни", допълни той, цитиран от пресцентъра на АБВ.

По време на конференцията за газовия хъб "Балкан" премиерът Бойко Борисов коментира, че ще бъдат водени преговори, заедно с ЕК, с всеки желаещ да участва в съоръжението. По този начин страната ще гарантира, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания в областта. 

Георги Първанов коментира още, че темата за енергийната сигурност трябва да бъде сред приоритетите на българското председателство на ЕС. По програма страната ни ще бъде ротационен председател на общността в първите шест месеца на 2018 година.

За Първанов европейската енергийна сигурност е проблем, който може да избухне с по-голяма сила и този за бежанците. България може да има водеща роля по отношение на разговорите за енергийната сигурност на ЕС заради експертизата, която има страната, а и заради стратегическото си положение.

Георги Първанов оцени като "доста скромни" резултатите от проведената във Варна инвеститорска конференция за газовия хъб "Балкан". Той призова за консенсус по стратегическите енергийни въпроси и общи усилия да бъде възстановена ролята на България като ключов фактор в енергийната дипломация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Поради липса на доставчик на синьо гориво никоя от международните инвеститорски компании не е изразила готовност да участва в бойковия хъб.ХЪБА Е МЪРТВОРОДЕН И ТОВА Е ФАКТ КОЙТО НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ КОМЕНТАР. ПРОБЛЕМА който никой не забелязва е продажбата на акциите на ГАЗПРОМ в компанията която доставя синьото гориво на България - ОВЕРГАЗ ИНГНЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ как в навечерието на 2016 г. доставките на газ за българската компания бяха ненадейно спрени, което беше недвусмислен израз за отношенията, в които се намират двете компании. ЗА НОВА ГОДИНА МОЖЕ ДА СЕ ОЗЪБИМ БЕЗ ДОГОВОРИ И ГАЗОВИ ДОСТАВКИ!МИСЛИ ЛИ НЯКОЙ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ТОВА ИЛИ Я КАРАТ ДЕН ЗА ДЕН!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
tonitov
преди 7 години
Директни разговори, иска да каже с Путин. Разберат ли се за комисионите, договора не ни интересува. Както стана с Белене, гушнаха милионите със Станшчо, а по договора държавата ще плаща солидни неустойки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
Да, Георги Първанов ги знае как стават тези работи - директни разговори с Москва..., с ДС, с КГБ!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още