IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната енергетика изпраща деветмесечието с лоши новини

НЕК свива загубите, но изпитва трудности да погаси задълженията си, а печалбата на АЕЦ "Козлодуй" продължава да намалява

15:52 | 03.11.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С лоши новини изпраща държавната енергетика първите девет месеца на годината. Секторът трябва да се справи с последиците от осъдителното решение на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене", а в допълнение и финансовите отчети на дружествата не носят оптимизъм. 

Данните, публикувани на сайта на финансовото министерство, показват значително ограничаване на загубата на Националната електрическа компания (НЕК), но дружеството все още изпитва затруднения да изплаща своите задължения. През първото и второто тримесечие дружеството беше на печалба.

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се свива вследствие от по-ниските приходи от продажби на произведената електроенергия. Разходите на централата растат заради проектите за удължаване на експлоатационния срок на пети и шести блок.

Загубите на ТЕЦ "Марица изток" 2 също се задълбочават, а ръководството на централата обяснява това с "редица регулаторни и нормативни промени в бизнес средата в периода 2012 - 2015 г.". Приходите на дружеството намаляват съществено заради по-малката разполагаема мощност, която предлага на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Към края на септември обаче Българският енергиен холдинг (БЕХ) - холдинговата структура, под чиято шапка са основните държавни дружества в енергетиката, успява да повиши нетната си печалба с 16,3% до 137,8 млн. лева.
Холдингът е генерирал приходи в размер на 116,6 млн. лева, което е с 26% повече спрямо същия период на миналата година. Разходите също растат - с 31,6% до 7,4 млн. лева, сочи финансовият отчет за дейността на холдинга.

Основните разходи на дружеството са свързани с лихвите по облигационните емисии, а приходите растат от увеличаване на дивидентите и съучастията, поясняват от компанията. Паричната наличност на холдинга е 262 млн. лева.

В същото време печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се свива с 87 млн. лева до 39 млн. лева. Приходите на дружеството намаляват, а разходите растат, е записано в отчета.

През първите девет месеца на годината АЕЦ "Козлодуй" е реализирала приходи за 636 млн. лева (спад от 1%), а разходите са 595 млн. лева (ръст от 15%). Основната част от разходите на ядрената централа са свързани с проектите за удължаване на експлоатацията на пети и шести блок. С тях са свързани и повечето инвестиции, направени в централата до 30 септември. Общият обем на инвестициите е 49,5 млн. лева.

От АЕЦ "Козлодуй" отчитат промяна в обстоятелствата от началото на 2016 година. Централата е активен участник на енергийната борса, а нереализираните там количества електроенергия се изкупува от НЕК на регулирани цени или се използва за балансиране на пазара.Това означава, че двустранните договори за централата са по-малко, съответно и приходите от продажбата на електроенергия намаляват.

През периода централата е произвела 12,2 млн. мегаватчаса електроенергия, което е ръст от 6,3% спрямо същия период на 2015 година.

НЕК съобщи за загуба в периода януари - септември в размер на 154 млн. лева. Спрямо същия период на 2015 година има намаление от 101 млн. лева, но въпреки това дружеството е притеснено да посреща задълженията си, е записало ръководството на компанията във финансовия си отчет.

Приходите от продажби намаляват с 2,3% до 2,19 млрд. лева. С либерализацията на електроенергийния пазар започват да намаляват и приходите от продажба на регулиран пазар, допълват от дружеството.

Разходите на НЕК също намаляват - с 6% до 2,4 млрд. лева. Това се дължи на по-малките разходи за закупуване на електроенергия.

Приходите на ТЕЦ "Марица изток" 2 намаляват с почти 16% до 384,5 млн. лева. Разходите също се свиват до 444 млн. лева. Централата увеличава загубите си в първото деветмесечие - до 86,1 млн. лева, спрямо загуба от 68,1 млн. лева в същия период на 2015 година.

От публикуваните отчети е видно още и намаляване на печалбата на "Булгартрансгаз" - до 59,9 млн. лева, спрямо 75,4 млн. лева за първите девет месеца на 2015 година. Приходите на дружеството, свързани основно с преноса на газ - на територията на страната и транзита до Гърция, Турция и Македония, както и съхраняване на газ в "Чирен", също се свиват до 235,7 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 7 години
Станишчо каза, че "задълженията на НЕК не са задължения на държавата" и какво точене и крадене беше. Започнаха с 2 милиарда, когато за трети път рязахте стартовата лента,но не да го строи, а да ги краде, а Цанков камък, онова огледало в Кърджали и и и.. Забравихте ли? червени безбожни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Държавата е мащеха към собствените си златни дружества, за да обслужва Американски централи, Депутатски ВЕИ и Руски пробити шлемове....Но както съм казвал не веднъж, сметката накрая ще платим всички ние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още