IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ток се свива и в първите дни на 2017 г.

В първите студени дни потреблението на електроенергия расте с 2%, но още не е в състояние да преодолее спада в производството на електроенергия

12:35 | 12.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В първите осем дни на януари износът на ток е намалял с 20,5%, сочат оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От 1 до 8 януари са изнесени 113 хил. мегаватчаса.

В началото на 2016 година износът на електроенергия намаля наполовина. Данните към края на годината показаха, че търговците не са успели да преодолеят намаленото потребление в региона и като цяло 2016 година приключва с 40% спад на износа.

От 1 часа на 13 януари България ще ограничи износа на електроенергия във връзка с влошеното време в региона. Съседни страни вече наложиха тази мярка и целта е да бъде запазен балансът в системата, съобщи в сряда енергийното министерство.

От данните на ЕСО е видно още, че в първите дни на 2017 година потреблението на електроенергия в страната се е увеличило с 2% спрямо същия период на 2016 година. Това обаче не води до съществени промени при производителите - производството се свива с 0,6% до 1,23 млн. мегаватчаса.

Периодът обаче обхваща само началото на най-студените дни досега. ЕСО отчете 20-годишен връх в потреблението от началото на тази седмица, тоест от 9 януари насам. За кратко бяха преминати натоварвания на системата от малко над 7,7 хил. мегавата.

Всички базови централи работят на пълна мощност, активиран е и студеният резерв. От справката на ЕСО за първите осем дни на месеца е видно, че производството на базовите централи се повишава с 0,59% до 1,08 млн. мегаватчаса. Производството на ВЕЦ-овете пък намалява с 14%.

Спадът е типичен за сезона, но ЕСО използва именно ВЕЦ-овете, за да балансира системата в моментите на върхово натоварване и статистиката в следващите дни вероятно ще се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още