IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" предвижда дисбаланс от 4% от общия пренос на газ

Разходите за баланс ще бъдат малко над 1,5 млн. лева, изчисляват от дружеството в заявление пред КЕВР

18:13 | 10.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През 2017 г. газопреносното дружество „Булгартрансгаз“ е предвидило дисбаланс на доставките по националната и транзитната мрежа в размер на 156 млн. куб. м природен газ, което се равнява на 1,65 млн. мегаватчаса газ в енергийни единици.

Това е 4% от предварителните прогнози за общия пренос през 2017 г., става ясно от заявление на дружеството пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Тези количества за дисбаланс са определени на базата на статистически анализ на реализираните отклонения от заявените количества за пренос и реално пренесените количества природен газ.

Справката е изготвена във връзка с определянето на разходния компонент на цената на природния газ за балансиране. Изчисленията на дружеството са, че този компонент трябва да бъде в размер на 0,9087 лева за мегаватчас.

Разходният компонент в цената на газа се определя за първи път съгласно новите правила на КЕВР и още няма реално отчетени данни за направените разходи за балансиране, отчитат от работната група на регулатора, която анализира направеното от „Булгартрансгаз“ предложение.

Общите разходи, които дружеството ще направи за балансиране на пазара, са в размер на малко над 1,5 млн. лева.

От КЕВР подкрепят предложението на „Булгартрансгаз“ за размера на разходния компонент в цената. Регулаторът отчита, че по този начин ще бъдат стимулирани потребителите да балансират ефективно доставките си и ще доведе и до недискриминационни такси за дисбаланс за ползвателите на газопреносните мрежи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още