IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Овергаз" води преговори с "Булгаргаз" за свободни доставки на природен газ

Заради неефективното управление на разходите на "Булгаргаз" българските потребители са изгубили милиони, изчислиха от частното дружество

18:04 | 12.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

„Овергаз“ води преговори с „Булгаргаз“ за свободни доставки на природен газ, става ясно от отворено писмо на председателя на Съвета на директорите на частното дружество Сашо Дончев до Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Газовото дружество не заяви твърд капацитет за 2017 година и това предизвика опасенията на БФИЕК, че „Овергаз“ ще разчита на извънредни заявки и така ще повиши разходите на "Булгаргаз", а съответно и цената за пренос, която плащат всички потребители на газ.

От енергийния регулатор взеха предвид коментарите на бизнеса и подготвиха промяна в наредбата за промяна на ценообразуването на природния газ.

По време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обаче повечето участници критикуваха изготвения документ. От „Булгаргаз“ посочиха, че допълнителните разходи, направени по вина на някой участник на пазара, са трудно доказуеми.

В своето писмо Сашо Дончев заявява, че промяната на формулите за определянето на цената на газа цели да оправдае неефективното управление на разходите от страна на обществения доставчик. Той посочва, че таксите за пренос през Румъния растат непрекъснато от 1990 година, когато са били 1,50 долара за 1000 куб. метра (за километър), а днес сумата, утвърдена от КЕВР, вече е 5,50 долара.

В допълнение „Булгаргаз“ заявява, но ползва едва 35-40% от този капацитет.

„По този начин за последните 27 години консуматорите на природен газ в България са заплатили над 700 млн. лв. за пренос през Румъния. Ако заплащаха само за използвания капацитет, този разход нямаше да надхвърля 280 млн. лв.“, изчислява още Дончев.

КЕВР обикновено „безкритично валидира“ разходите на „Булгаргаз“ и така липсва контрол върху целесъобразността на разходите, допълва още бизнесменът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още